Vier van elke vijf jongvolwassene beweegt onvoldoende

Vier van elke vijf jongvolwassene beweegt onvoldoende. Foto: Sport- en Jeugdzaken
Print Friendly, PDF & Email

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet Child & Adolescent Health en geproduceerd door onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), constateert dat meer dan 80 procent van de schoolgaande adolescenten in de wereld niet voldoet aan de huidige aanbevelingen voor lichamelijke activiteit: zij zouden elke dag ten minste een uur lichamelijke activiteit moeten hebben. Het gaat om 85 procent van de meisjes en 78 procent van de jongens.

Het onderzoek is gebaseerd op gegevens die zijn gerapporteerd door 1,6 miljoen 11- tot 17-jarige studenten. Daarin wordt geconstateerd dat in alle 146 onderzochte landen tussen 2001 en 2016 meisjes minder actief waren dan jongens, op vier landen na: Tonga, Samoa, Afghanistan en Zambia. In deze vier landen waren het juist de jongens die minder actief waren dan de meisjes.

Suriname behoort tot de gebieden waar 75-79 procent van de onderzochte doelgroepen te weinig beweging heeft. Onvoldoende beweging is een van de belangrijkste primaire oorzaken van 35 afzonderlijke pathologische en klinische aandoeningen. Daartoe behoren verlies van functionele capaciteiten met chronologische veroudering; metabool syndroom, obesitas, insulineresistentie, prediabetes / type 2 diabetes, niet-alcoholische leverziekte, hart- en vaatziekten, cognitieve functies en ziekten, bot- en bindweefselaandoeningen, kanker, reproductieve aandoeningen en ziekten van het spijsverteringskanaal, de long en de nier.

Om adolescenten zover te krijgen meer te bewegen, beveelt de studie aan dat effectief beleid en programma’s moeten worden opgevoerd. Ook moeten jongeren meer kansen krijgen om actief te zijn, maatregelen die in samenhang met onderwijs, stadsplanning, verkeersveiligheid en andere sectoren moeten worden getroffen. Nationale, stedelijke en lokale leiders moeten dan wel het belang van fysieke activiteit voor de gezondheid en het welzijn van alle mensen, inclusief adolescenten, bevorderen.

VANDAAG