Als je vaak hoofdpijn hebt, ben je zeker niet de enige. Een nieuwe studie onthult het schokkende aantal mensen dat zowel jaarlijks als dagelijks met hoofdpijnklachten kampt.
Het is bekend dat hoofdpijn wereldwijd één van de meest voorkomende aandoeningen is. Maar hoeveel mensen er precies onder lijden? Dat was nog niet helemaal duidelijk. Een nieuwe onderzoeksgroep heeft echter zorgvuldig het aantal mensen dat met hoofdpijnklachten kampt, in kaart gebracht. En hun studie onthult nu de onomwonden cijfers.
Studie
De onderzoekers bogen zich over 357 wetenschappelijke studies die tussen 1961 en 2020 zijn gepubliceerd. De meeste van deze onderzoeken hadden betrekking op volwassenen tussen de 20 en 65 jaar oud.
Een miljard mensen
Uit de analyse blijkt dat schrikbarend veel mensen getroffen worden door hoofdpijn. Zo blijkt dat jaarlijks meer dan de helft van de wereldbevolking met hoofdpijnklachten kampt. Op een willekeurige dag is dat 15,8 procent van de wereldbevolking. Of, anders gezegd, vandaag hebben ruim een miljard mensen hoofdpijn.
Verschillende hoofdpijnen
De hoofdpijnen lopen uiteen van onschuldige hoofdpijntjes tot aan hevige migraine. “Niet iedereen wordt ernstig getroffen,” legt onderzoekers Lars Stovner in gesprek met Scientias.nl uit. “Maar er zitten zeker mensen tussen die er wel vaak erg last van hebben. Zo blijkt dat vijf procent meer dan vijftien dagen per maand hoofdpijn heeft.” Daarnaast meldt 26 procent last te hebben van spanningshoofdpijn en kampt 14 procent met migraine. “Die laatste groep is er behoorlijk slecht aan toe,” zegt Stovner. “Zij zijn een deel van hun tijd behoorlijk invalide.”
Daarnaast blijkt uit de bevindingen dat vrouwen vaker dan mannen hoofdpijn hebben. In het bijzonder hebben vrouwen meer last van migraine, zo tonen de onderzoekers aan. Ongeveer 17 procent van de vrouwen wordt door migraine getroffen, tegenover 8,6 procent van de mannen. Ook hebben vrouwen vaker last van hoofdpijnen die meer dan vijftien dagen per maand voorkomen (6 procent van de vrouwen tegenover 2,9 procent van de mannen). Waar dit verschil tussen de seksen aan ligt? “Vrouwelijke geslachtshormonen spelen een grote rol,” verklaart Stovner. “En dan met name fluctuaties in oestrogenen.”
Toename?
De team bestudeerde ook of het aantal mensen dat met hoofdpijn kampt in de loop van de jaren is toegenomen. Al blijft een sluitende conclusie daarover nu nog uit. “Vergeleken met ons vorige rapport en wereldwijde schattingen, suggereren de gegevens dat het aantal mensen met hoofdpijn en migraine mogelijk is toegenomen,” zegt Stovner. “Maar we zijn er niet zeker van, omdat de schijnbare toename ook veroorzaakt kan worden door betere diagnostische vragenlijsten, waardoor er tegenwoordig meer hoofdpijn-patiënten boven water komen. Wat wel duidelijk is, is dat hoofdpijn een veelvoorkomend probleem is en voor velen erg vervelend is.”
Bijzonder vaak
De resultaten laten onomstotelijk zien dat hoofdpijn wereldwijd bijzonder vaak voorkomt. Een prangende vraag is waarom zo beduidend veel mensen hoofdpijn ervaren. “Op de één of andere manier hoort het bij het leven,” stelt Stovner desgevraagd. “Dat is echter niet hetzelfde als zeggen dat we er niets aan kunnen doen. Er zijn verschillende manieren waarop we de situatie kunnen verbeteren, zowel door gedragsveranderingen, als door medische en niet-medische behandelingen.”
Oorzaken
Volgens Stovner kan hoofdpijn heel veel oorzaken hebben. “Maar factoren zoals veel stress, onregelmatige slaap en maaltijden, uitdroging, te fel licht en lawaai, gebrek aan lichaamsbeweging, overgewicht en overmatige inname van pijnstillers maken het allemaal erger,” zo soms hij op. Als je dus vaak last hebt van hoofdpijn, kan het helpen om in ieder geval deze factoren in ogenschouw te nemen. “En ga naar je arts,” onderstreept Stovner. “Probeer een diagnose van de hoofdpijn te krijgen en vraag advies over (preventieve) behandelingen.”
De onderzoekers concluderen dat de studie een nieuwe basislijn biedt. “Toekomstig onderzoek zou hierop kunnen voortborduren,” schrijven de onderzoekers. “Bijvoorbeeld door methodes te ontwikkelen die het succes van interventies en behandelingen meten.” Volgens Stovner is het bovendien heel belangrijk dat we hoofdpijn serieus nemen. “Hoofdpijn en migraine vormen een gigantisch probleem voor de volksgezondheid,” stelt hij. “Er zou dan ook als zodanig naar moeten worden gehandeld door artsen en besluitvormers.”
Scientias.nl