Over herstelbetalingen

“De Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC) schaart zich achter de oproep van de Caricom-landen dat de toenmalige koloniale machten herstelbetalingen plegen voor de slavenhandel en slavernij waarmee zij zich hebben verrijkt. Dat is vastgelegd in een communique dat is uitgebracht in Istanbul, Turkije, aan het einde van de 13de OIC-staatshoofdenvergadering.

De OIC-top heeft de relevante organen en groeperingen van de organisatie in New York en Geneve gemandateerd acties te ondernemen ter ondersteuning van de roep om een internationale conferentie te houden om de slavenhandel, slaverij, het kolonialisme, restitutie en herstelbetaling breedvoerig te bespreken……..Caricom-landen lanceerden zo een twee jaar geleden het initiatief om onderhandelingen te beginnen met voormalige kolonisatoren om te geraken tot herstelbetalingen. Intussen heeft de Caricom een commissie ingesteld die de voorbereidingen treft voor de onderhandelingen met de vroegere kolonisatoren. Suriname is ondervoorzitter van deze commissie.”

De Caraïbische landen hebben zich verenigd in de Caricom Reparatie Commissie. Ze willen een compensatie van Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië voor de schade die ze hebben opgelopen door de slavenhandel.

Hoe staan de voormalige kolonisatoren tegenover herstelbetalingen?
Nederland

De Nationale Reparatie Commissie Suriname wil ongeveer 50 miljard euro aan herstelbetaling van Nederland. Premier Jan Peter Balkenende van Nederland is geen voorstander van herstelbetaling voor de slavernij……”Wij moeten nooit vergeten wat er is gebeurd, maar ik ben geen voorstander van geldbetaling,” laat Balkenende weten.

Frankrijk

“Tijdens zijn flitsbezoek in 2010 beloofde Sarkozy 300 miljoen euro aan noodhulp voor de natuurschade die Haïti toen had opgelopen…….Maar de regering Sarkozy wees een brief af waarin een groep activisten, schrijvers en enkele parlementsleden namens Haïti 17 miljard euro aan herstelbetalingen eisten……..De laatste jaren hebben Franse regeringen fouten in het slavernijverleden toegegeven. In 2001 heeft men bijvoorbeeld slavernij en slavenhandel erkend als een misdaad tegen de mensheid. Maar net als hun voorvaderen blijven de Franse staatshoofden elke bewering weerleggen, dat Frankrijk herstelbetalingen zou moeten betalen.

Groot-Brittannië

“Brits premier David Cameron bracht op 29 september 2015 voor het eerst een officieel bezoek aan Jamaica. De voormalige Britse kolonie eiste miljarden aan compensaties voor de slavernij, maar volgens Cameron weigerde ze herstelbetalingen en verontschuldigingen. In 2013 riep de Jamaicaanse premier Portia Simpson Miller op tot vriendschappelijke discussies binnen de schoot van de Verenigde Naties, maar Groot-Brittannië heeft nooit ingestemd met herstelbetalingen. Volgens een woordvoerster van Cameron zijn herstelbetalingen niet de juiste aanpak. De premier wil zich focussen op de toekomst. We hebben het over eeuwenoude zaken die de verantwoordelijkheid zijn van regeringen uit de tijd dat de premier nog niet geboren was. De premier wil naar de toekomst kijken en zien hoe Groot-Brittannië een rol kan spelen in het sterker maken van de economie in het Caribisch gebied.

Tot besluit heb ik de volgende vragen voor de OIC:

Zal er herstelbetalingen plaatsvinden en komen er standbeelden met betrekking tot de handel in Europese slaven (Barbarijse slavenhandel tussen de 16de en 19de eeuw) en Afrikaanse slaven (Trans-Sahara slavenhandel vanaf de 8ste tot de 17de eeuw) door Arabieren?

[De geschatte aantallen over de omvang van de Arabische slavenhandel lopen uiteen, van 8 miljoen tot 25 miljoen slaven]

Ahmad Jhawnie

Disclaimer

  1. Suriname Herald respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden gebruikt om personen door het slijk te halen en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van personen te uiten. Een ingezonden artikel waarin voornoemde zaken zijn opgenomen, wordt geweigerd.
  2. Suriname Herald kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van een ingezonden artikel. De auteur is volledig aansprakelijk voor de inhoud van zijn artikel.
Voor het opnemen van een ingezonden artikel gelden de volgende voorwaarden.

VANDAAG