Constitutionele crisis
President Desi Bouterse heeft tijdens een vergadering van het Surinaamse parlement gezegd, dat de uitspraak van de Surinaamse krijgsraad om door te gaan met het strafproces over de 8 Decembermoorden heeft geleid tot een constitutionele crisis (verstoring in de verhouding tussen de rechterlijke, de wetgevende en de uitvoerende macht).
Noot: “Na de militaire coup (25 februari 1980) en de telefooncoup of kerstcoup (24 december 1990), komt er een constitutionele coup?
Parlementaire crisis
Twee kortgedingrechters en het Hof van Justitie hebben vonnis uitgesproken dat de parlementariërs Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan rechtsgeldig geroyeerd en teruggeroepen zijn en dus geen volksvertegenwoordigers meer zijn (DNA-exit). “Toch worden ze gehandhaafd of getolereerd in het parlement.”
Existentiële crisis
De Nederlandse politieke partij ‘Voor Nederland’ (VNL) wil een ‘nexit’-referendum. Op 24 juni 2016 hebben Kamerleden van VNL de heren Louis Bontes en Joram van Klaveren een wetsvoorstel ingediend om een raadplegend referendum te houden over het Nederlandse lidmaatschap van de EU.
“De EU verkeert in een existentiële crisis: het asielvraagstuk, enorme verdeeldheid over de koers en de mogelijke uittreding van het Verenigd Koninkrijk raken het fundament van de EU. De Nederlandse bevolking moet zich daarom, in navolging van de Britten, kunnen uitspreken over het lidmaatschap van de Unie,” aldus Kamerlid Van Klaveren.
Ahmad Jhawnie