Belgische advocaat bepleit doodstraf voor terroristen

Print Friendly, PDF & Email

“Wie de samenleving definitief kapot wil, verdient de doodstraf. Ik vind daar weinig barbaars aan.” Dat zegt advocaat Pol Vandemeulebroucke in een interview in De Standaard, waarin hij pleit voor de doodstraf voor terroristen.

In het interview haalt Vandemeulebroucke, destijds de advocaat van Hans van Themsche, de strafuitvoering in België door de mangel. “Pets en we gaan het niet meer doen. Dat is het principe van ons strafrecht. Daarna mag iemand terugkomen.”

Maar de laatste jaren gaat hij verder. Is er een andere categorie van misdrijven ontstaan die haaks op dat strafrecht staat. Terroristen met één harde schijf en één onuitwisbaar doel: de samenleving kapotmaken. Hen kun je niet zomaar terug in die maatschappij toelaten. Daarover is iedereen het eens.

De doodstraf is volgens de strafpleiter dan ook minstens een debat waard. De discussie over wat er met terroristen moet gebeuren wordt volgens hem al te lang genegeerd. “Wat is de andere optie? Moet je hen onder de grond stoppen en in een betonnen bunker, waarbij ze één keer per dag gelucht worden? Zonder bezoek, tot ze sterven op hun 75ste? Wie de samenleving definitief kapot wil, verdient de doodstraf.

De Koran 5:33 is niet mals tegenover terroristen. “De vergelding (straf) voor degenen die oorlog tegen Allah en Zijn boodschappers (casu quo de staat, samenleving) voeren en er naar streven wanorde (terreur) in het land te scheppen (te verspreiden), is slechts dat zij gedood of gekruisigd worden, of dat hun handen en hun voeten de ene rechts en de andere links, worden afgesneden, of dat zij het land worden uitgezet. Dat zal voor hen een schande in deze wereld zijn en in het hiernamaals zullen zij een grote straf ontvangen.”

Ahmad Jhawnie

Disclaimer

  1. Suriname Herald respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden gebruikt om personen door het slijk te halen en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van personen te uiten. Een ingezonden artikel waarin voornoemde zaken zijn opgenomen, wordt geweigerd.
  2. Suriname Herald kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van een ingezonden artikel. De auteur is volledig aansprakelijk voor de inhoud van zijn artikel.
Voor het opnemen van een ingezonden artikel gelden de volgende voorwaarden.

VANDAAG