“De wisselkoers is totaal niet meer onder controle. Zo ook de goederen in de winkels. Prijzen blijven schrikbarend de lucht in gaan. De prijzen van bouwmaterialen, waaronder cement, zijn zodanig gestegen dat mensen die met de bouw bezig zijn, nauwelijks verder kunnen gaan. Er is haast geen vreemde valuta te koop. Maandag werd voor één Amerikaanse dollar 8,20 Surinaamse dollar gevraagd. De euro is al rond de negen Surinaamse dollar.”
“De Centrale Bank van Suriname (CBvS) wenst te benadrukken dat er geen reden voor paniek is en roept daarom de gemeenschap op om jacht op deviezen na te laten. Als de gemeenschap blijft jagen en elke Surinaamse dollar in vreemde valuta zou willen omzetten dan zal de koers uiteindelijk wel op hol slaan en zal niemand van de schade die dan ontstaat, bespaard blijven.”
De huidige op hol geslagen wisselkoers is de derde economische crisis in Suriname. Even op een rijtje zetten:
1. Eerste economische crisis in 1980 tijdens de militaire dictatuur onder leiding van Bouterse; koers van 1,80 Surinaamse gulden ging toen naar 406 Surinaamse gulden voor één Amerikaanse dollar. Inflatie: 22444 procent.
2. Tweede economische crisis tijdens de regering Wijdenbosch 1996 – 2000 met als staatsadviseur Bouterse; koers van
406 Surinaamse gulden ging toen naar 3.600 Surinaamse gulden ( 0,406 naar 3,60 Surinaamse dollar) voor één Amerikaanse dollar. Inflatie: 787 procent.
3 . Derde economische crisis tijdens de regering Bouterse 1 en 2; koers van 2,80 Surinaamse dollar is naar 8,20 Surinaamse dollar gegaan (per 6/9/2016) voor één Amerikaanse dollar. Inflatie: 193 procent.
Aanbeveling: spaar niet in surinaamse dollar als Bouterse aan de macht is. “Wij zijn degenen die lering hebben getrokken uit de eerste en tweede economische crisis.”
Ahmad Jhawnie