Volgens een nieuwsbericht is ons buurland Frans-Guyana op donderdag 15 september 2016 plotseling gestart met de deportatie van Haïtiaanse migranten naar Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti.
In voormeld nieuwsbericht staat: “Na een klacht van Frankrijk, heeft Suriname dat onbewust dient als toegangspoort tot illegale Haïtiaanse migranten naar Frans-Guyana per 15 september 2016 een visumplicht voor Haïtiaanse burgers opgelegd. Het consulaat van Suriname in Port-au-Prince is vanaf 13 september tijdelijk gesloten.”
“Suriname dient of diende onbewust als toegangspoort? Come on, give me a break!”
Mensensmokkelaars- en handelaars hebben een groot zwart gat ontdekt, niet ergens in het heelal, maar aan de oostgrens van Suriname. Binnen een kort tijdbestek zijn ongeveer 6.000 Haïtianen Suriname binnengestroomd, waarvan ongeveer 90 procent is opgeslokt door dat zwarte gat.
Om een operatie voor migranten als hierboven genoemd te organiseren, heb je een groot network nodig, waarbij de hulp van overheidsambtenaren noodzakelijk is. Vanwege de massale toestroom had in feite Suriname aan de bel moeten trekken bij Frans-Guyana en niet omgekeerd.
Hier volgen twee opmerkingen:
1. Tegen Aashna Kanhai, ambassadeur van Suriname in India, is bij procureur-generaal Preet Bharara in New York een aanklacht ingediend wegens vermeende frauduleuze activiteiten. In de afgelopen zes maanden heeft zij 129 visa uitgegeven aan Bangladeshi’s via de Surinaamse ambassade in New Delhi en niemand weet waar deze mensen in Suriname zijn. Naar analogie daarvan dient dan ook tegen de consul-generaal van Suriname in Haïti een aanklacht te worden ingediend wegens het verstrekken van 6.000 visa aan Haïtianen, waarvan bijna 5.500 zich illegaal bevinden in Frans-Guyana.
2. In augustus 2016 hebben bijna 4.000 Haïtianen asiel aangevraagd in Frans-Guyana. Moeten de Haïtianen niet eerst asiel aanvragen in Suriname, eerste land van aankomst en dan de ‘asielzoekers’ middels opgelegde quota verdelen over de Caricom-lidlanden?
Bonjour, Ahmad Jhawnie