“Hmmm, is de kop van dit artikel wel juist? Het spreekwoord luidt ‘Misdaad loont niet’, toch? Hoe ineens het omgekeerde?”
“De Zweedse stad Lund overweegt jihadisten die terugkeren uit Syrië of Irak gratis huisvesting, een rijbewijs en belastingvoordelen te schenken om hun herintegratie te vergemakkelijken……Ook andere Zweedse steden plannen dergelijke ‘verwelkomingsaanpak’.”
“Wauw, wat een aanmoediging om jihadist te worden! Je gaat naar een islamitische heilstaat om hoofden af te hakken, seksslavinnen te vangen enzovoorts en bij terugkeer krijg je een welkomstpakket van de socialistische heilstaat. Maar enfin, daarover gaat dit artikel niet. Maar waarover dan?”
“Paramaribo – Een gedetineerde kost de staat 100.000 Surinaamse dollar per jaar. Onderdirecteur van Justitie, Edward Belfort, zegt dat dit naar voren is gekomen uit een onderzoek dat verricht is door ingenieur Staphorst. Het resultaat van dit onderzoek is aan Belfort overhandigd door minister Lamuré Latour van Defensie.” (17 maart 2012)
100.000 Surinaamse dollar per jaar, dat is 275 Surinaamse dollar per dag. “Ik heb nog meer in petto.”
“Minister Edward Belfort van Justitie en Politie zegt dat gevangenen de staat te veel geld kosten. Elke gevangene kost de staat meer dan 500 Surinaamse dollar per dag.”
500 Surinaamse dollar per dag, dat is 15.000 Surinaamse dollar per maand en 180.000 Surinaamse dollar per jaar.
Toen de heer Edward Belfort onderdirecteur van Justitie was, kostte een gevangene de staat 275 Surinaamse dollar oftewel 80 Amerikaanse dollar per dag. Tijdens zijn ministerschap was dat geworden 500 Surinaamse dollar oftewel 150 Amerikaanse dollar per dag. Bijna een verdubbeling. “Hoeveel Surinaamse dollar betaal je voor de goedkoopste kamer bij Hotel Torarica?”
Tegen de huidige koers kost een gevangene de staat nu ongeveer 30.000 Surinaamse dollar per maand, terwijl een doorsnee burger moet zien rond te komen met een netto van 2.000 Surinaamse dollar per maand. “Beestachtig!”
Vanwege ‘gewijzigde beleidsinzichten’ de volgende ongevraagde adviezen aan de staat:
– gevangenen een karig rantsoen geven;
– van familieleden van gevangenen een bijdrage eisen voor kost en inwoning.
“Tot besluit wil ik de belastingkoeien bedanken voor hun gulle bijdragen dat gevangenen als een ‘lord’ kunnen leven en ik hoop dat indien op hun een beroep wordt gedaan, dat zij hun portemonnee nog meer zullen opentrekken.”
Ahmad Jhawnie, aka ‘Abu Achmed al-Bewaquf al-Zuurinami’