De kogel is door de kerk! Het is nu wel zeer duidelijk dat we in Suriname tot verlenging van de kerstperiode moeten overgaan.
Wie is niet vertrouwd met het beeld waar met Kerst allerlei gulle gevers mensen een beetje of misschien heel veel verwennen? Men gaat ervanuit dat als je geeft, het goed is en zeker ook goed staat. De hele wereld ziet dan hoe goed jij wel niet geweest bent.
Beleid
De laatste jaren is het overduidelijk geworden dat vele groepen in de samenleving en instanties geen overheidssubsidie meer ontvingen of veel te laat. Dat zorgt in elk bedrijf of instantie voor stagnatie van de bedrijfsvoering. Zeker als je er abrupt mee geconfronteerd werd. Een goed voorbeeld is het feit dat onze overheid in januari 2014 de subsidie aan ziekenhuizen abrupt stopzette. Je vraagt je af of men direct ook in gedachten had wat voor schokgolf dit zou kunnen veroorzaken.
De laatste maanden is het beeld niets anders geweest dan besluiten nemen en dan erna pas gaan nadenken over wat de eventuele consequenties kunnen zijn. Als dit het voorbeeld is dat men aan de bevolking wil laten zien, dan is het dringend nodig dat de diverse opleidingsinstituten voldoende aandacht aan bepaalde vakken in hun curriculum besteden.
Planning, met name lange termijn planning, haalbaarheidsstudies, smart doelen samenstellen, goed management, effectief communiceren en noem maar op, schijnen niet de sterkste kant te zijn bij het overheidsapparaat.
De trend die op te merken is, is dat men na een beslissing genomen te hebben, ‘opgeschrikt’ raakt door commentaar en/of kritiek! Daarna krijgt men op een gegeven moment ‘heldere inzichten’ en gaat de besluiten terugdraaien. Zo krijgt de burger die daar gevoelig voor is misschien het idee dat men echt wel rekening wenst te houden met ons.
Een ziekenhuis dat zich in allerlei bochten moet wringen om salarissen maandelijks uit te betalen, steeds naar achterhaalde ligdagtarieven moet aankijken, moet dan met een brede glimlach een financiële injectie van de overheid in ontvangst nemen. Het is diezelfde overheid die je haast op je gezicht liet vallen………
Maar goed, de strategie lijkt wel, rond Kerst gaan we velen blij maken. Dat gebeurt toch overal en wie wil geen cadeau of lees, pakket, in ontvangst nemen? Het zit vol met consumptiegoederen die snel op zijn. Zeker als je het met een groot gezin met aanhang gaat delen.
Samen
De woorden samendoen en samenwerken worden ook veel gebruikt tegen het einde van het jaar. We moeten samen delen, dat staat goed en we gaan nu meer samenwerken, dat is gewenst in moeilijke tijden.
Wat verstaat de gever eigenlijk onder moeilijke tijden? Gaat een voedselpakket in mooie verpakking de moeilijke tijd echt verzachten? Denken we serieus dat die alleenstaande moeder met vijf kinderen, die woont in een bouwvallige woning waar er vanwege een lekkend dak, een zig zag decoratie van plastic bakjes op de vloer staat, haar ellende verdwijnt? Of is het meer voor onze eigen voldoening of ego?
Dat we ons een goed gevoel willen aansmeren? Dat deze moeder, omdat ze zo dankbaar was bij ontvangst van haar pakket, ze zes maanden lang niet meer zal denken aan haar ellendige situatie?
We zouden dan het hele jaar Kerst moeten vieren……………..
Tanya Frijmersum