‘Bassie’ en ‘Adriaan’ namen steekpenningen

Print Friendly, PDF & Email

Bouwbedrijf Ballast Nedam zou tussen 1996 en 2003 steekpenningen hebben gegeven aan de Saudische koningen Fahd en Abdullah. In totaal zouden leden van het Saudisch koningshuis een half miljard dollar hebben ontvangen van Ballast Nedam. Het bedrijf betaalde het smeergeld in ruil voor bouwopdrachten aan rechtspersonen in onder meer Liechtenstein, British Virgin Eilanden, Cyprus en Jersey. Zij sluisden het geld door naar leden van het Saudische koninklijk huis. Ballast Nedam zou hebben gebruikgemaakt van een schuilnamenlijst. De koningen Abdullah en Fahd werden Bassie en Adriaan genoemd.

Bron: https://www.srherald.com/buitenland/2017/02/27/ballast-nedam-gaf-steekpenningen-aan-saudische-koningen/ (27 februari 2017)

‘Ballast Nedam kocht Bouterse om’
Ballast Nedam betaalde in de jaren 90 steekpenningen om een grote opdracht in Suriname binnen te halen. Dat bevestigt advocaat Spong van de voormalig financieel adviseur van het bouwbedrijf, na berichtgeving in NRC Handelsblad.

Ballast Nedam betaalde in totaal 34 miljoen gulden (zo’n 15 miljoen euro), meldt NRC, om in het land twee grote bruggen te mogen bouwen. Het geld zou onder meer zijn overgemaakt naar de toenmalige president Jules Wijdenbosch en zijn toenmalig adviseur Desi Bouterse, de huidige president.

Schikking
Dat Ballast Nedam tussen 1996 en 2004 in het buitenland mensen omkocht, was al bekend. Het bedrijf schikte eind 2012 voor 17,5 miljoen euro met het Openbaar Ministerie (OM), om vervolging te voorkomen.

Bij die schikking werd al duidelijk dat Ballast-Nedam topfunctionarissen in Saoedi-Arabië had omgekocht. Uit stukken van het OM blijkt dat een ander deel van de betalingen in Suriname werd gedaan, zegt Spong.

Ballast Nedam zou gebruik hebben gemaakt van een schuilnamenlijst. De koningen Abdullah en Fahdwerden Bassie en Adriaan genoemd. Hoe werden Wijdenbosch en Bouterse genoemd? We benne benieuwd!

Anticorruptie Hadith (Overlevering van de profeet Mohammed)
– ‘Abdullah bin `Amr vertelde dat de profeet Mohammed heeft gezegd: “De vloek van Allah rust op degene die steekpenning geeft en op degene die het aanneemt.”

– Khaulah bint ‘Amir vertelde dat de profeet Mohammed heeft gezegd: “Sommige mensen (regeerders, politici enzovoorts) misbruiken Allah’s bezittingen (staatsgelden, staatsbezittingen). Op de Dag der Opstanding zullen ze naar de hel gaan.”

Ahmad Jhawnie

Disclaimer

  1. Suriname Herald respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden gebruikt om personen door het slijk te halen en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van personen te uiten. Een ingezonden artikel waarin voornoemde zaken zijn opgenomen, wordt geweigerd.
  2. Suriname Herald kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van een ingezonden artikel. De auteur is volledig aansprakelijk voor de inhoud van zijn artikel.
Voor het opnemen van een ingezonden artikel gelden de volgende voorwaarden.

VANDAAG