Hoe slaven gestraft werden en worden

Print Friendly, PDF & Email

1. In de slaventijd in Suriname als een slaaf wegliep, kreeg hij meestal de doodstraf.

“Als een slaaf probeerde weg te lopen en werd gesnapt, werd de slaaf streng gestraft. Soms werden slaven levend begraven of opgehangen. Slaven die weggelopen waren en andere slaven probeerden te helpen, kregen meestal de doodstraf.”

“Dan is er het geval van de eigenaar en bevelhebber van plantage de Vrede (Boven-Cottica en Perica), Frederich Theodor Rudolph Brusch, die buiten de grenzen van zijn eigen plantage opdracht had gegeven op zijn weggelopen slaven Andries en Abraham te schieten. Beide slaven vonden hierdoor de dood.”

Als een slaaf van Allah, dus een moslim, wegloopt, de islam verlaat, moet hij de doodstraf krijgen.

De profeet Mohammed heeft gezegd dat in drie gevallen de doodstraf moet worden opgelegd: moord, overspel (begaan door een gehuwde man of gehuwde vrouw) en afvalligheid (geloofsafval).

2. Slaven werden zwaar gestraft bij overtredingen. Bij het uitdelen van de straffen moesten de andere slaven toekijken, zodat ze gewaarschuwd waren om zelf braaf te doen wat er gevraagd werd. Om het voor de slaven extra gruwelijk te maken, kregen vrienden van het slachtoffer soms de opdracht om de straf uit te voeren.

In 1772 vertrok de Schots-Nederlandse kapitein John Stedman naar Suriname om aan de zijde van de planters te strijden tegen de weggelopen slaven. Hij was het niet eens met de wrede manier waarop slaven behandeld werden en in 1792 publiceerde hij zijn reisverhaal met prachtige tekeningen.

De slaven van Allah, dus de moslims, worden zwaar gestraft bij zware overtredingen, zoals bijvoorbeeld diefstal, moord, overspel, afvalligheid, dronkenschap, hekserij, verkrachting. Bij het uitdelen van de straffen moeten de andere moslims toekijken, zodat ze gewaarschuwd zijn om zelf braaf te doen wat er gevraagd wordt.

De Koran 24:2 zegt: “Sla iedere (ongehuwde) overspelige vrouw en (ongehuwde) overspelige man met honderd zweepslagen. En laat medelijden met hen jullie van de gehoorzaamheid aan Allah niet afhouden, indien jullie in Allah en de Laatste Dag geloven. En laat een groep gelovigen getuige zijn van hun bestraffing.”

Ahmad Jhawnie

Disclaimer

  1. Suriname Herald respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden gebruikt om personen door het slijk te halen en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van personen te uiten. Een ingezonden artikel waarin voornoemde zaken zijn opgenomen, wordt geweigerd.
  2. Suriname Herald kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van een ingezonden artikel. De auteur is volledig aansprakelijk voor de inhoud van zijn artikel.
Voor het opnemen van een ingezonden artikel gelden de volgende voorwaarden.

VANDAAG