‘Shithole’ versus ‘hellhole’

Print Friendly, PDF & Email

De Amerikaanse president Donald Trump kreeg zowel in eigen land als in het buitenland bakken kritiek over zich heen. Tijdens een beraad een week terug over immigratie zou hij naar verluidt Afrikaanse landen, Haïti en El Salvador 'shithole countries' (klotelanden) hebben genoemd.

“Absoluut onaanvaardbaar” vindt de Caribische Gemeenschap (Caricom) de denigrerende en afstotelijke taal van de Amerikaanse president Donald Trump over lidstaat Haïti en andere ontwikkelingslanden.”

In januari 2016 had Donald Trump als presidentskandidaat zwaar uitgehaald naar Parijs en Brussel. Die laatste bestempelde hij als een ‘hellhole’ (hellegat). Na de uitspraak regende het van stoere verklaringen en analyses in België.

Trump verwees concreet naar Brussel, dat volgens hem erg is veranderd. “Ik ben er vroeger geweest, twintig jaar geleden, zo mooi, alles is zo mooi. Nu is het als leven in een hellegat. Er is iets gaande en dat is niet goed.” Volgens Trump willen de moslims daar de shariawetten invoeren en streven ze naar segregatie in plaats van integratie.

Wat Trump met de woorden ‘shithole’ en 'hellhole' misschien wil zeggen, is dat in voornoemde landen en steden het een en ander grondig misgaat en waarvan een aanpak heel erg dringend vereist is.

Trump wil alleen een migratiedeal, die niet van invloed is op de Amerikaanse economie (geen migranten die teren op de overheid) en geen terroristen het land in (die de levens van burgers in gevaar brengen).

Over Haïti het volgende:
Haïti is sinds juli 2002 lid van de Caricom en het enige land wiens staatsburgers een visum nodig hebben om door de Caricom te reizen. Te oordelen naar het herziene verdrag van Chaguaramas inzake vrije verplaatsing van personen binnen de Caricom lijkt het opleggen van een visumplicht aan de Haïtianen discriminatoir (ongeveer vergelijkbaar met het voorstel/besluit van Trump inzake ban op immigranten uit moslimlanden). Kortom, Caricom weert burgers van Haïti, waarmee Haïti indirect wordt beschouwd als een ‘shithole country’.

Het project ‘Legalisatie van Vreemdelingen’ (generaal pardon) van het Ministerie van Justitie en Politie (Juspol) duurde van 4 september 2017 tot en met 20 december 2017. Dit project schijnt een aanzuigende werking te hebben op Haïtianen. “De Haïtiaanse ambassadeur, Alex Jospitre, heeft tijdens een kennismakingsbezoek aan de waarnemend minister van Justitie en Politie (Juspol), Ferdinand Welzijn, aandacht gevraagd voor de status van de Haïtianen in Suriname en het project ‘Legalisatie’ van het ministerie. Tijdens het onderhoud, op donderdag 11 januari 2018, pleit de ambassadeur voor de mogelijkheid van verlenging van het project en de opname van een bredere groep daarbij.”

Bron: https://www.srherald.com/suriname/2018/01/12/ambassadeur-haiti-op-kennismakingsbezoek-bij-waarnemend-juspol-minister/

Ahmad Jhawnie

Disclaimer

  1. Suriname Herald respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden gebruikt om personen door het slijk te halen en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van personen te uiten. Een ingezonden artikel waarin voornoemde zaken zijn opgenomen, wordt geweigerd.
  2. Suriname Herald kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van een ingezonden artikel. De auteur is volledig aansprakelijk voor de inhoud van zijn artikel.
Voor het opnemen van een ingezonden artikel gelden de volgende voorwaarden.

VANDAAG