Nickerie-ziekenhuis met diverse vernoemingen als verering

Mungra Medisch Centrum. Foto: Facebook
Print Friendly, PDF & Email

Het Mungra Medisch Centrum (MMC) vernoemd naar een pionier in de gezondheidszorg is een goed geoutileerde afdeling rijker. Het betreft hier de Afdeling Cardiologie opgezet door buitenlandse cardiologen. Ondanks dat het gaat om een normale nutsvoorziening en dus verplichte afdeling binnen een ziekenhuis, mocht de minister van Volksgezondheid dit officieel openen. Velen werden verrast met de onthulling van de naam van de afdeling, eigenlijk gewoon een polikliniek. Het is vernoemd naar Rachied Doekhie, een lid van een bekende politieke partij, de NDP.

Officieel nu dus Rachied Doekhie Cardiopoli. In alle haast belde ik een goede vriend op om te vragen of deze politicus is overleden omdat je meestal gebouwen of straten vernoemd naar helden in welke vorm dan ook die zijn overleden, een postuum onderscheiding. Neen, deze politicus is springlevend.

Normaal geef je een ziekenhuis een naam en niet een polikliniek in het ziekenhuis. Dus is de vraag nu waarom is een polikliniek vernoemd en waarom naar deze man?
Wil je toch de polikliniek vernoemen naar iemand dan zou je denken aan een figuur die heel veel heeft betekend voor het ziekenhuis of die de polikliniek heel erg koesterde of een pionier op het gebied van geneeskunde dan wel in subdisciplines hiervan. Een zeer bekende pionier nu wijlen de heer professor dr. Schaad heeft als internist in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo zoveel betekend. Neen, de Afdeling Interne Geneeskunde heet nog steeds Afdeling Interne Geneeskunde en is niet vernoemd naar dr. Schaad of bijvoorbeeld Henck Arron ...oen keba nanga nonsense comedie.

Ik kan deze politicus nergens plaatsen binnen deze vernoeming. Ik denk ook niet als langst lopende cardiologie-patiënt die misschien ook derhalve onderscheiden zou kunnen worden. De helden worden tegen het licht gehouden, maar op welk medisch gebied is deze politicus dan een held? De minister had dus zo een afdeling niet moeten openen op basis van deze show time dat nergens op slaat en zijn tijd was beter besteed in de problematiek met de Vereniging van Medici in Suriname en de specialisten. Verder maakt de NDP op deze wijze ook geen propaganda, maar creëert juist heel veel vraagtekens en irritaties of het is de aandacht aan het afleiden van de maatschappelijke crisis en dat is precies wat het motto is. Of wil de NDP afscheid nemen van deze politicus en hem met een kruimelbeloning wegsturen?

Bestaat het rijstdistrict alleen uit NDP-leden? Dit is geenszins het geval en dus zou je ook kunnen denken dat de cardiopoli is vernoemd naar deze politicus om Nickerianen die geen NDP-lid zijn behoorlijk te irriteren dan wel een hoge mate van stress te bezorgen opdat ze de polikliniek Cardiologie kunnen bezoeken als men onderweg niet is bezweken aan de gedachte een andersdenkende partijpolikliniek te bezoeken. Gezonde mensen worden getroffen hierdoor en hopelijk is deze analyse onjuist en mag iedere Nickeriaan blij zijn dat ze geholpen kunnen worden op zo een belangrijke en vitale afdeling en dat er geen sprake is van partijpolikliniek.

Het is te hopen dat de Nickerianen zelf, maatschappelijke organisaties, de vakbeweging, de assembleeleden en andere ziekenhuizen toch wel hun stem laten horen als protest tegen deze subbenaming van een polikliniek waarvan het ziekenhuis al een naam heeft. Dat er tenminste vragen gesteld worden in de assemblee en opheldering hieromtrent wordt gevraagd. Of zal het de gewoonte worden om niet meer postuum mensen te onderscheiden dan wel te vereeuwigen?

Zullen er meer onaangename verrassingen komen en wie bedenkt ze want uiteindelijk is weer de kapitein van het kabinet verantwoordelijk voor zulke missers of is dat weer het doel? Krijgen straks departementen op de ministeries ook vernoemingen naar andere politici? Is er straks op een goede ochtend in de bladen misschien te lezen dat ook De Nationale Assemblee een naamswijziging heeft ondergaan in …Missiekaba Parlement?

Hein Taus

Disclaimer

  1. Suriname Herald respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden gebruikt om personen door het slijk te halen en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van personen te uiten. Een ingezonden artikel waarin voornoemde zaken zijn opgenomen, wordt geweigerd.
  2. Suriname Herald kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van een ingezonden artikel. De auteur is volledig aansprakelijk voor de inhoud van zijn artikel.
Voor het opnemen van een ingezonden artikel gelden de volgende voorwaarden.

VANDAAG