Verbod op verbranden van huis- en tuinafval noodzakelijk

Print Friendly, PDF & Email

De profeet Mohammed heeft gezegd: "Wie in Allah en de Laatste Dag gelooft, laat hij zijn buren geen overlast bezorgen."

Overlast zoals bijvoorbeeld geluidsoverlast (muziekoverlast) en rookoverlast door het verbranden van huis- en tuinafval.

Over rookoverlast citeer ik enkele passages uit het artikel ‘Huisvuil verbranden werkt impotentie, een pijnlijke en vroegtijdige dood in de hand’ op een lokale nieuwssite.

"De gevolgen voor de volksgezondheid door het verbranden van huis- en tuinafval in de open lucht worden nog steeds onderschat door veel personen in Suriname. Veel personen kiezen ervoor om hun vuil in brand te steken zonder rekening te houden met de zeer ernstige gezondheidsconsequenties. Het verbranden van huisvuil, gras op percelen en soms zelf autobanden en pvc-flessen, getuigt van weinig respect voor anderen die in de omgeving wonen of werken.

Het inademen van rook en fijnstof die vrijkomen bij het vuil verbranden kan hart- en vaatzieken, impotentie, miskramen, kanker, geboorteafwijkingen, beroertes, andere ernstige ziekten en uiteindelijk een pijnlijke en vroegtijdige dood in de hand werken.

Er is sprake van een hoge dioxine-uitstoot bij het verbranden in de open lucht van allerhande hout- en plasticafval. Ook de verbranding van ‘onschuldig’ tuinafval zoals snoeihout, takken en bladeren zorgt voor aanzienlijke concentraties dioxines, stof en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s). Dioxines staan bekend als extreem kankerverwekkend.

Door een verminderde bloedcirculatie, veroorzaakt door het eerder/sneller dichtslibben (arteriosclerose) van kleine bloedvaten, kunnen erectieklachten ontstaan of verergeren. Bovendien kan het frequent inademen van de rook een slecht effect hebben op de aanmaak van TSH (schildklier), de alvleesklier, aanmaak van van FSH, de oestrogeenspiegel en andere zeer belangrijke hormonen." [einde citaat]

Kortom, de schadelijke stoffen die vrijkomen bij het zelf verbranden van vuil zijn enorm en absoluut zeer gevaarlijk voor de gezondheid.

Naar aanleiding van het bovenstaande een dringend doch beleefd verzoek aan de overheid om middels wetgeving het verbranden van huis- en tuinafval te verbieden. Ook een beleefd verzoek aan de burgers om daarvoor te lobbyen.

Ahmad Jhawnie

Disclaimer

  1. Suriname Herald respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden gebruikt om personen door het slijk te halen en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van personen te uiten. Een ingezonden artikel waarin voornoemde zaken zijn opgenomen, wordt geweigerd.
  2. Suriname Herald kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van een ingezonden artikel. De auteur is volledig aansprakelijk voor de inhoud van zijn artikel.
Voor het opnemen van een ingezonden artikel gelden de volgende voorwaarden.

VANDAAG