Nederlandse Belastingdienst staat op instorten; oud-staatssecretarissen luiden noodklok
Het kabinet moet snel meer geld vrijmaken om te voorkomen dat de Belastingdienst compleet instort. Oud-staatssecretarissen Steven van Eijck (oud-LPF) en Willem Vermeend (PvdA) roepen de regering daartoe op in De Telegraaf.
De Belastingdienst was ooit het paradepaardje van de overheid, maar die status is in de afgelopen vijftien jaar volgens de krant compleet afgebrokkeld. Staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) maakte deze week bekend dat het belangrijkste ict-systeem nog maar tot eind 2019 wordt onderhouden. terwijl de vervanger op z’n vroegst eind 2021 klaarstaat.
Vermeend denkt dat Snel, als hij voldoende steun krijgt, de fiscus vlot kan trekken. “Ik ben blij dat Snel er zit. Die heeft kennis van zaken en ervaring bij de fiscus. Ik hoop dat hij ook de financiële middelen krijgt om de problemen op te lossen.”
Bron: TPO d.d. 5 mei 2018
Chaos bij Belastingdienst blijkt nog groter
De chaos bij de (Nederlandse) Belastingdienst is nog groter dan gedacht. De it-systemen achter de posten loonheffing en omzetbelasting, goed voor tientallen miljarden aan opbrengsten, staan er heel slecht voor. Dat meldt De Telegraaf na een uitgelekte presentatie die de top van de Belastingdienst gaf aan de Kamercommissie Financiën.
Bron: Dagblad010
Surinaamse Belastingdienst verzwakt en weggezakt; inkomsten uit accijns fors gedaald
Uit de handel in sigaretten haalt de overheid slechts 30 procent aan inkomsten in de vorm van accijnzen binnen. Vanwege grootschalige smokkel loopt de fiscus enorm veel inkomsten mis. Belastingdirecteur Roy May heeft de regering daarom voorgesteld de accijnzen op sigaretten, maar ook die op alcoholische dranken te verlagen. Dat zei hij zondagmiddag in het discussieprogramma ‘Welingelichte kringen’ op Radio ABC.
May werd half februari teruggehaald van pensioen om opnieuw de leiding bij de Dienst der Belastingen op zich te nemen. Zijn belangrijkste opdrachten zijn introductie van de belasting toegevoegde waarde (btw) en verhoging van de belastinginkomsten op zijn minst naar het niveau van 2012. May zegt bij zijn terugkeer een verzwakt belastingapparaat te hebben aangetroffen. “Helaas heb ik gezien dat heel wat zaken zijn weggezakt, zoals compliance,” zei hij.
Bron: DWTonline d.d 2 mei 2018
Noot: de invoering van de belasting op de toegevoegde waarde (btw) in Suriname zal niet vóór de verkiezingen van 2020 geïmplementeerd worden. Lees meer hier
https://www.srherald.com/suriname/2018/04/18/invoering-btw-niet-voor-verkiezingen-van-2020/
Ahmad Jhawnie