(Hypocrisie)x, Hypocrisie tot de macht ….?

Boek: 'Suriname here we come'
Print Friendly, PDF & Email

Uitgeverij Kluitman haalt racistisch kinderboek over Suriname na zes jaar uit de handel. Het kinderboek ‘Suriname, here we come’ uit 2012 blijkt allerlei – racistische – vooroordelen over Surinamers te verspreiden.

Uitgeverij Kluitman gaat voortvarender te werk en zegt in een verklaring: Het spijt uitgeverij Kluitman te horen dat een boek van auteur Sanne de Bakker, ‘Suriname here we come’ (oorspronkelijk verschenen bij een andere uitgever) mensen met een aantal passages heeft gekwetst. Dit is nooit de bedoeling geweest. Kluitman heeft daarom besloten het boek van de website te halen en niet meer leverbaar te maken.

De schrijfster, die zo’n dertig kinderboeken op haar naam heeft staan, is geïrriteerd door de ophef. Ze zegt eerder haar excuses te hebben aangeboden maar staat tegelijkertijd nog steeds achter de ‘weetjes’, zo blijkt uit een reactie. Haar Facebook-account is inmiddels afgeschermd. Het boek wordt nog steeds op haar eigen website aangeprezen.

Het boek is de eerste in een serie reisverhalen en gaat over een meisje dat met familie een wereldreis maakt. Suriname is het eerste land dat ze aandoen.

‘Suriname, here we come’ staat volgens de flaptekst vol met ‘leuke weetjes’ maar die blijken nogal kwaadaardig te zijn. AJ: “Zo maakt ze de kinderen wijs dat overspel heel normaal is in Suriname en Surinaamse mannen er meestal minstens één buitenechtelijke relatie op nahouden.”

Joop.bnnvara.nl

Lees hieronder wat tante Sylvana Simons (van de Nederlandse politieke partij Bij 1) in een interview had gezegd en check of het wel of niet racistisch is.

“Want ik (Jan Dijkgraaf) ben dat interview met jou (Sylvana Simons) uit de Veronica Gids nooit vergeten. Waarin je vertelde dat zwarte mannen altijd bezig zijn een harem te bouwen… Dat zwarte mannen kwantiteit belangrijker vinden dan kwaliteit… Dat zwarte mannen ontrouw en onbetrouwbaar zijn… Dat zwarte mannen een inhaalslag moeten maken, net als witte mannen eerder deden… Dat zwarte mannen gewelddadiger zijn dan witte… Dat (andere) zwarte vrouwen het ook allemaal maar laten gebeuren.”

Bron: TPO d.d. 20 december 2017

Ahmad Jhawnie

Disclaimer

  1. Suriname Herald respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden gebruikt om personen door het slijk te halen en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van personen te uiten. Een ingezonden artikel waarin voornoemde zaken zijn opgenomen, wordt geweigerd.
  2. Suriname Herald kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van een ingezonden artikel. De auteur is volledig aansprakelijk voor de inhoud van zijn artikel.
Voor het opnemen van een ingezonden artikel gelden de volgende voorwaarden.

VANDAAG