"Yes we can do the job; yes to borrow money"

President Desi Bouterse tijdens de jaarrede in het parlement. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

President Desi Bouterse heeft zijn jaarrede gehouden. Zoals velen, had ik ook niet veel verwacht van zijn jaarrede. Het blijkt wederom een opsomming te zijn van een aantal intenties en wenselijkheden. Wat is nieuw in de jaarrede van Bouterse? Niets bijzonders, het zijn meer herhalingen van de acht voorgaande jaarredes. De populistische beloftes, gedaan door Bouterse zijn niet realistisch.

Bouterse begon met een citaat uit de jaarrede over het dienstjaar 2016, pagina 7, laatste alinea, inzake het te voeren beleid van de regering: “Laat mij allereerst duidelijk vaststellen, mevrouw de voorzitter, dat onder alle omstandigheden, de bestaansgaranties van ons volk niet mogen en niet zullen worden uitgehold.” De rest van het sprookje kent eenieder, want haast elk jaar komt hij met een gelijksoortige jaarrede. Dus daarover hoef ik niet uit te weiden.

Opvallend in de jaarrede van Bouterse, is de slogan: “We can do the job”. Deze slogan lijkt op die slogan van president Obama: ‘Yes we can’. Kennelijk wordt deze slogan campagneslogan van de NDP voor 2020. Bouterse tracht met zijn slogan: "Yes we can do the job”, de kiezers alvast te paaien. Hij wil met zijn slogan optimisme kweken bij het kiezersvolk en op deze manier stemmen te bemachtigen.

Hoe wil de president de klus klaren als het beleid van het kabinet Bouterse-Adin niet erop gericht is om ontwikkeling te brengen? Hoe wil je de job klaren als je een gigantisch begrotingstekort hebt van meer dan SRD 1,6 miljard, waarvan meer dan de helft uit leningen bestaat. Als je de klus wilt klaren, moet je niet alleen geld hebben, maar ook de 'the right man on the right place' en dat missen we in het kabinet.

"Yes we can do the job: to borrow money.” Geld lenen, dat bedoelt Bouterse met: “Yes we can do the job." Bouterse en Hoefdraad steken er met kop en schouders boven de rest van het kabinet uit, als het gaat om het lenen van geld. Er zijn miljarden geleend, dan vraag ik me af welke projecten ermee gefinancierd zijn. Het geld wordt vaak gebruikt om schulden te betalen en niet in de productie gestopt.

Het lenen zoals het nu gebeurt, is doekje voor het bloeden. Het volk leeft nu onder een zware hypotheek van het begrotingstekort. Onze staatsschuld is nu boven de 20 miljard. Enkele landen die geld geleend hebben bij China kunnen de schulden niet terug betalen. Het is niet de schuld van China, maar van de landen die geld geleend hebben. Suriname moet oppassen met leningen. We moeten oppassen dat Telesur uit handen wordt geven, want er is een samenwerking met het Chinese bedrijf Huawei.
https://www.thenational.ae/world/asia/sri-lanka-hands-over-port-to-china-to-pay-off-debt-1.684606 http://www.cadtm.org/China-to-take-over-Zambian-international-Airport-for-debt-repayment-default

Een ander opvallend punt in de jaarrede van Bouterse, is het Suriname-Guyana-bassin. Hij hoopt dat er olie gevonden wordt, dat hoopt immers iedere Surinamer. Als er olie wordt gevonden, wordt de olievondst dan zijn stokpaardje voor de verkiezingen van 2020.

De beloftes van Bouterse in zijn jaarredes: 2010: "We gaan een gouden toekomst tegemoet", 2011: "Doe-jaar", 2012: "Prioriteitenjaar", 2013: "Reconstructie van het financiële beheer", 2014: "Toekomstperspectief en toereikend en stimulerend sociaal beleid", 2015: "Versnelde welvaarts- en welzijnsgroei", 2016: "De tering naar de nering neerzetten en zand erover", 2017: "Er komt verlichting en het zal voelbaar zijn". 2018: "Jaar van actie en het opvoeren van de productie", 2019: "We can do the job" en wat wordt 2020?

Wat heeft Bouterse allemaal in acht jaar gerealiseerd? Het oordeel laat ik over aan het volk.

Idris Naipal

Disclaimer

  1. Suriname Herald respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden gebruikt om personen door het slijk te halen en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van personen te uiten. Een ingezonden artikel waarin voornoemde zaken zijn opgenomen, wordt geweigerd.
  2. Suriname Herald kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van een ingezonden artikel. De auteur is volledig aansprakelijk voor de inhoud van zijn artikel.
Voor het opnemen van een ingezonden artikel gelden de volgende voorwaarden.

VANDAAG