Ronny Asabina, voorzitter van de BEP (coalitie), vindt het heel goed dat president Desi Bouterse ondernemerschap breed heeft belicht in zijn jaarrede, maandag (1 oktober 2018) in De Nationale Assemblee. “Wij hebben een apart gevoel voor ondernemerschap. De president heeft voorbeelden aangehaald van Surinamers die aan de basis bezig zijn met ondernemerschap. Ook heeft hij voorbeelden aangehaald die tastbaar en meetbaar zijn. Ik vind wel dat hij meer zou moeten ingaan op de inkomstenkant van de begroting. Hij heeft wel in één of meerdere zinnen aangegeven dat het voornemen is om de belastinginkomsten te verhogen,” zegt de politicus.
“Ik heb het een keertje tijdens mijn parlementariërschap aangehaald, dat de regeringen die komen en gaan in dit land belastinglui zijn en ik moet helaas constateren dat ook deze regering belastinglui is. Wereldwijd zien wij dat landen die ontwikkeld zijn een belangrijk deel, de belastinginkomsten, vormen. We zien dat internationale organisaties zoals IDB en IMF ons steeds meer en meer duidelijk maken dat het braakliggende terrein aan inkomsten groot is. Wat er moet gebeuren, is dat de regering er alles aan moet doen om een gezonde basis te leggen. De toename van de belastinginkomsten zal maken dat de kloof tussen de plannen en realisatie kleiner wordt. Want steeds zien wij dat die voornemens worden uitgesproken en na afloop van die beleidsperiode, de realisatie beneden verwachting is,” zegt Asabina.”
Bron: lokale nieuwssite d.d. 2 oktober 2018
Zet disciplines bij elkaar en de criminele poen stroomt binnen. Door samenwerking tussen de fiscus en justitie kunnen criminele vermogens relatief eenvoudig worden ‘afgepakt’. Voeg disciplines samen en je boekt enorme winsten.
In een perfecte wereld zitten ze in één kamer, mensen van het Openbaar Ministerie, van de politie, de Belastingdienst, gemeente en wie verder maar zoveel mogelijk geld van criminelen wil afpakken. Als politie, justitie en Belastingdienst vanaf het allereerste moment aan dezelfde afpakzaak werken, versterken die samenwerkende partijen elkaar. Samen verzamelen ze informatie, samen doen ze een inval. Zo hoort het.
…maar zo gaat het niet. Uit onderzoek blijkt dat in de rest van Nederland de samenwerking tussen politie, justitie en Belastingdienst niet goed loopt. De Taskforce Brabant-Zeeland verstoort crimineel ondernemerschap effectief, staat in onderzoek, in plaats van dat het een bureaucratische moloch is waar alleen maar wordt vergaderd en papier geproduceerd.
Reden waarom de rest van afpakkend Nederland er een voorbeeld aan moet nemen. Zouden in heel Nederland politie, justitie en fiscus zo simpel samenwerken als ‘Brabant-Zeeland’, dan levert dat de schatkist honderden miljoenen, misschien wel miljarden op. Dat is de kern van een veelbesproken onderzoek van financieel rechercheur Rob van Laar.”
Bron: De Volkskrant d.d. 27 septenber 2017
Mijn boodschap aan de Surinaamse overheid en de Belastingdienst: verleg het accent van de belastinginning bij de bovenwereld (bonafide ondernemers) naar belastinginning bij de onderwereld (malafide ondernemers, drugsdealers, criminelen, witwassers, maffiosi enzovoorts). Uiteraard in samenwerking met justitie en politie.
Een waarschuwing is hier op zijn plaats: de onderwereld zit met z’n tengels aan de bovenwereld. Soms zijn onder- en bovenwereld met elkaar versmolten.
Voor artikel Asabina: veel meer binnen te halen via belastingen (deel 1) ga naar deze link https://www.srherald.com/ingezonden/2018/10/03/asabina-veel-meer-binnen-te-halen-via-belastingen/
Ahmad Jhawnie