De focus is wereldwijd al geruime tijd op niet-overdraagbare aandoeningen waarmee mensen te kampen hebben. Een groot budget gaat in diverse landen dan ook naar dat stuk binnen de gezondheidszorg. Maar ook geestelijke of mentale gezondheidsproblemen zorgen voor ongerief, verdriet en verzuim.
1 op de 4 mensen zal een geestelijk gezondheidsprobleem ontwikkelen in het leven. Dat weet de standaard burger niet evenmin de doorsnee gezondheidswerker. Op 10 oktober is het ‘World Mental Health Day’. Het thema dit jaar is: Jonge mensen en geestelijke gezondheid in een veranderende wereld. En of die wereld, onze wereld aan het veranderen is. Het is soms niet bij te houden alleen maar vanwege de technologie en heersende trends. Niet iedereen kan goed met veranderingen omgaan en niet iedereen krijgt de nodige begeleiding van huis uit als er problemen zijn. Ouders en verzorgers zijn bekend met een bezoekje brengen aan de huisarts met hun baby of lagere schoolleeftijd kind maar hoe vaak doet men dat met een kerel van 18 jaar? Gaat men er dan niet van uit dat die bepaalde dingen ook zelfstandig kan doen? En willen die jong volwassenen wel samen met hun ouders gaan naar een poli bij een psycholoog laat staan psychiater?
Een slechte mentale gezondheid kan leiden tot verminderde kwaliteit van het leven. Men kan zich misschien niet zo goed concentreren op het werk of school waardoor men minder productief is.
Het maakt dan even niet uit wat voor type werk, school of bezigheid het is maar als iemand niet meer goed functioneert, heeft dat gevolgen. Ook is er een verhoogd risico op het ontwikkelen van niet-overdraagbare aandoeningen zoals kanker, diabetes en hart- en vaatziekten op de lange duur.
Te veel negatieve stress zorgt weer voor een heleboel spanningen. Dat werkt dan weer door op de directe omgeving. Wie kent niet die buurman die als zo’n situatie zich voordoet, tot overmatig alcoholgebruik overgaat. Of een nicht die zich ‘vreemd’ gaat gedragen en haast niet meer de kamer uitkomt. Van het een komt het andere en vandaag de dag zijn er weer een heleboel nieuwe drugssoorten op de markt. Jongeren zijn hierbij zeker een kwetsbare groep en afhankelijk van hun vriendenkring, ‘peer pressure’ en betrokkenheid van ouders, kan het verkeerd gaan. Ga er dus niet van uit dat alleen ouderen te maken hebben met stress! 1 op de 6 mensen is in de leeftijdscategorie 10-19 jaar. Wist u dat de helft van alle geestelijke condities al begint rond de 14 jaar? Het vervelende is dat het overgrote deel hiervan niet eens ontdekt is en dus niet behandeld wordt.
Internationale cijfers geven aan dat 70% van de vroegtijdige sterfgevallen in de geestelijke gezondheidszorg te wijten is aan weinig tot helemaal geen lichaamsbeweging. Men zit of ligt te veel!
Zo ontstaan natuurlijk weer eerder de niet-overdraagbare aandoeningen. Mensen met ernstige psychische of psychiatrische aandoeningen sterven gemiddeld 10-20 jaar eerder. Vaak aan de eerdergenoemde niet-overdraagbare aandoeningen die te voorkomen zijn. Laten we het niet zover gaan!
Er is allang gedegen onderzoek gedaan naar het nut van beweging bij personen met geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie en schizofrenie. Wereldwijd is depressie een van de belangrijkste oorzaken van ziekte en beperkingen bij jong volwassenen.
Fysiek actief zijn kan dus een oplossing zijn om de geestelijke gezondheid te verbeteren! Het is daarom belangrijk dat men ook de gelegenheid biedt aan die groep mensen om regelmatige beweging te hebben. Gebleken is dat fysiotherapie daar een positieve bijdrage aan kan leveren. Zie hier dan weer de noodzaak om de nodige kennis in huis te halen en een goede samenwerking te hebben tussen relevante disciplines.
Het bewustzijn dat geestelijke gezondheid net zo een belangrijke plaats dient te hebben als de lichamelijke gezondheid is nog onvoldoende aanwezig. Instanties moeten in hun beleidsplannen ruime aandacht schenken aan de promotie van geestelijke gezondheid. Het moet ook bespreekbaar gemaakt worden op allerlei plekken van thuis tot school tot de buurtvereniging en ook tot de huisarts. Indien een persoon, jong of oud, een goede balans heeft in zijn leven dan functioneert die vaak beter! Goede gezondheid en welzijn zijn broodnodig in elke gemeenschap. Voor elk land. Ook voor Suriname.
Tanya Frijmersum