Weggedeelte betonnen palen per direct afsluiten

Print Friendly, PDF & Email

Betonnen straatlantaarnpalen, op zicht een geweldige vooruitgang om te voorkomen dat de schade jaarlijks voor de Energie Bedrijven Suriname NV (EBS) enorm is, als gevolg van aanrijdingen, waarbij steeds weer nieuwe houten palen moeten worden vervangen. Jammer dat dit project nu voor de EBS een ‘valse start’ heeft gehad. Gelukkig gaat het hier allen om blikschade, terwijl de ravage en schade die door een omvallende paal veroorzaakt zou kunnen worden enorm is en zelfs mensenlevens zouden kunnen kosten.

Onafhankelijk als de betonnen straatlantaarnpalen toe te juichen is of niet, blijkt dat bij de uitvoering van het project weinig rekening is gehouden met de verwerking casu quo de plaatsing van de palen. Zo voldoet men ogenschijnlijk niet aan de meest elementaire voorwaarden voor het plaatsen van een paal van deze omvang.

Uiteraard zullen de voorwaarden afhankelijk zijn van allerhande zaken zoals o.a. afmeting, gewicht, functie van de palen en het soort grond en de wijze waarop deze verankerd moeten worden.

Duidelijk is dat in ieder geval bij de paal die nu is omgevallen de mogelijke oorzaak is geweest een ondiepe fundering en de verankering van de paal in de grond. Er is ogenschijnlijk gebruikt gemaakt van hetzelfde grond van de uitgraving afkomstig om de paal weer in te graven. Dit grond is echter aangeroerd en heeft onvoldoende weerstand om de paal om zijn plaats te houden. Met dit regenachtige weer, zal de grond rondom de paal een ‘zachte’ kleiige massa zijn, die totaal geen houvast biedt aan de paal. En is omvallen het gevolg.

Daar niet duidelijk is hoe de overige palen in de grond zijn aangebracht en mogelijk op dezelfde wijze zoals het bij de omgevallen paal het geval is, is aan te raden om dat weggedeelte waar de overige palen zijn geplaatst per direct af te sluiten, de palen wederom uit de grond te halen en deze conform de voorschriften en onder deskundige begeleiding wederom doen plaatsen in de grond. Zonder om paniek te zaaien is de kans voor het omvallen van de overige palen bijzonder groot. En wie weet wat dan de schade is die veroorzaakt zou kunnen worden.

Het is zoals ooit de minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT en C) en tot kort geleden de grote baas en waarschijnlijk de grondlegger van dit plan bij de EBS die had aangegeven dat hij geen ‘Russisch roulette' wil spelen met burgers of mensen die langs die weg moeten rijden. Wat wel duidelijk is dat zaken niet op de juiste wijze zijn toegegaan en het niet mogelijk zou moeten zijn, dat er geen antwoorden worden gegeven op heel veel vragen.

Ir. D. Mungra

Disclaimer

  1. Suriname Herald respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden gebruikt om personen door het slijk te halen en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van personen te uiten. Een ingezonden artikel waarin voornoemde zaken zijn opgenomen, wordt geweigerd.
  2. Suriname Herald kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van een ingezonden artikel. De auteur is volledig aansprakelijk voor de inhoud van zijn artikel.
Voor het opnemen van een ingezonden artikel gelden de volgende voorwaarden.

VANDAAG