Venezuela strijdtoneel nieuwe Koude Oorlog

President Nicolás Maduro. Foto: EPA
Print Friendly, PDF & Email

Rusland
Dmitry Peskov, de woordvoerder van het Kremlin, zei: ‘Binnen het kader van het internationaal recht, zullen we er alles aan doen om de Russische belangen in Venezuela te verdedigen.’

Die Russische belangen zijn niet min. Volgens een berekening van persagentschap Reuters gaat het onder meer over 17 miljard dollar aan Russische leningen en krediet (sinds 2006). Naast leningen voor Russisch militair arsenaal, betreft het vooral enorme investeringen in en leningen aan, de Venezolaanse oliemaatschappij PDVSA (Petróleos de Venezuela) door Russisch oliemastodont Rosneft – leningen die de Venezolaanse regering onmogelijk kon afbetalen. Als deel van een herstructureringsplan eind 2018 werd het Russische aandeel in vijf significante Venezolaanse olievelden, de grootste reserves ter wereld nota bene, vergroot. Daarnaast werd 49,99 procent van raffinaderij CITGO, het Amerikaanse goed boerende filiaal van PDVSA, netjes overgedragen naar Rusland. Poetin lachte zijn tanden bloot. Een doorn in het oog van Amerikaanse president Trump en minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Rusland zit mee aan de knoppen in Caracas, want de economische sancties en de eventuele val van Maduro, kunnen leiden tot een financiële kater van jewelste.

China
Een Venezolaanse nachtmerrie achtervolgt Peking. De leningen aan Venezuela lopen volgens de meeste berekeningen immers op tot 50 miljard dollar en daarmee is het land de grootste kredietverstrekker. De terugbetaling, grotendeels in olie, verloopt sinds 2014 zeer problematisch. Na een aantal herstructureringen hebben ze vandaag nog steeds een tegoed van 20 miljard dollar. De Amerikaanse sancties treffen daarom China. Het veiligstellen van hun invloed in het olierijke Venezuela en van hun investeringen is primordiaal.

Verenigde Staten
De val van Maduro zou voor de Verenigde Staten niet alleen een voet op de olierijke Venezolaanse grond betekenen, maar meteen ook een welgemeende fuck you aan het adres van Rusland en China. Latijns-Amerika is zo terug de comfortabele achtertuin van het Witte Huis. Het linkse Latijns-Amerika is ondertussen geschiedenis, vandaag vullen we ons nieuws met de vrienden van Amerika: Bolsonaro (Brazilië), Macri (Argentinië), Piñera (Chili) en Duque (Colombia). Venezuela is het sluitstuk.

Maduro en bij verlenging Rusland en China, heeft wel degelijk een groot probleem. De VS, China, Rusland en India zijn de voornaamste afnemers van Venezolaanse olie. Echter, alleen de export naar de VS zorgt voor de nodige cashflow, de export naar China en Rusland zijn immers deel van verschillende afbetalingsplannen. Maduro zit dus op droog zaad en dat wordt hem mogelijk fataal.

Het bovenstaande is een opiniestuk van David Verstockt op Knack.be d.d. 7 feb. 2019. Lees meer via deze link https://www.knack.be/nieuws/wereld/venezuela-is-het-strijdtoneel-geworden-van-een-nieuwe-koude-oorlog/article-opinion-1426405.html?utm_source=Newsletter-07/02/2019&utm_medium=Email&utm_campaign=Newsletter-RNBAVUKN&

Ahmad Jhawnie

Disclaimer

  1. Suriname Herald respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden gebruikt om personen door het slijk te halen en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van personen te uiten. Een ingezonden artikel waarin voornoemde zaken zijn opgenomen, wordt geweigerd.
  2. Suriname Herald kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van een ingezonden artikel. De auteur is volledig aansprakelijk voor de inhoud van zijn artikel.
Voor het opnemen van een ingezonden artikel gelden de volgende voorwaarden.

VANDAAG