Hoezeer zo vaak wordt gezegd dat ook dit Hindoefeest een feest is als gevolg van de overwinning van “het Goede op het Kwade”, schijnen toch velen niet te snappen wat het goede is en wat het kwade is, en wat de overwinning is. Uiteindelijk is alles bedoeld als een les voor de mens.
Het ware verhaal van de zeer arrogante zichzelf God wanende koning en zijn kwaadaardige hekserige zus Holika is bekend. Het zo devote prinsje Prahlad weigerde evenwel zijn vader, de koning, als God te noemen laat staan erkennen. Hij werd na diverse moordaanslagen steeds door God gered. Uiteindelijk komt tante Holika erbij en denkt op de brandstapel onsterfelijk te zijn en Prinsje zou helemaal verbranden. Maar zie daar wie het overleeft na ingrijpen van God en wie op de brandstapel wel tot as verbrand. God greep iedere keer in omdat het prinsje Prahlad een zeer toegewijde gelovige was in God en consequent leefde volgende de Dharma (de hoogste morele orde) en bovenal de waarheid diende en niet blindelings zijn zondige koning of vader diende.
Nadat Holika was verbrand, wordt de hoog waanzinnige koning die begunstigd was door God, dat hij door geen mens gedood kon worden, niet overdag en niet ‘avonds, uiteindelijk gedood door een mens-leeuwmanifestatie van God (een “Narsingh”). Dus een noodzakelijke incarnatie van God, om het Prinsje redden en het geloof in Gods Almacht te bevestigen.
Gerechtigheid vond plaats en geen vergeving aan en geen verzoening met duivelse mensen. Het Goede overwon de waarheid overwon. Dat was de eerste reden om feest te vieren, maar dat moment viel samen met het begin van de kleurrijke opbloei van het natuurseizoen. Daarom de logische uitbundigheid om te feesten. Niks fout ermee en niet om er jaloers van te worden. Niet deelnemen aan het Holi-feest als je er niet tegen kan. Laat je dan ook niet trakteren en besprenkelen. De bekende Chautal-liederen die in groepjes aan huis worden gezongen, zijn stichtelijke liederen waarin Gods glorie wordt bezongen.
De Hindoe-religie waarvan de basis is de Sanatan Dharma berust op enkele belangrijke principes waarvan geloof in en verschijning van een persoonlijke God (net als in het Christendom) en devotie (intense bhaktie en diep geloof) centraal staan. Voorts dat God periodiek zo nodig op aarde zal neerdalen om het geloof en de morele orde te redden.
Ben je een toegewijde liefhebbende van God, dan verlang je geen rijkdommen of macht van God. Je maakt geen misbruik van de naam van God voor je eigen belang, misleidt geen ander met een symbool van geloof hangend om je hals tot op je borst alsof dat een religieus identiteitskaart van je is, en liegt of moord ook niet in naam van God. Je let op je karma in woord, daad en zelfs in zondige gedachten, als mens. De versnellende commercialisering, bandeloosheid, straffeloosheid van misleiding, misdaad en corruptie, het gebrek aan geduld en gebrek aan respect voor het leven en voor de natuur, leiden het verval in.
Laten we strijden tegen immoraliteit en het verval. Dat is onze dure plicht in het land waarin de bijna dagelijkse roep om allerlei rechten, misselijkmakend tot immoreel is. Is ons land een uitzonderlijk gezegend land? Hoe komt dat? Welke andere landen zijn niet gezegend en waarom niet? Discrimineert God? Besef wel dat een gegeven zegen aan mens of natie, plotseling teruggenomen kan worden. Bijvoorbeeld als een land gegijzeld is in leugen en misleiding door misdadige machtzuchtige “criminal mind” leiders of de natuur om winstbejag wordt kapotgemaakt door de mens. Om te overleven moet je juist niet aan de natuur als Gods schepping komen. Dat levert zeer slechte karma op. Wie zondigt en wie staat toe ?
Shubh Holi!
Drs. Maltie Jagnanan