Al een geruime tijd volg ik de discussie tussen de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) en Humphrey Hasrat van het Staatsziekenfonds (SZF). Over en weer worden er beweringen gedaan, maar het blijkt dat de zaken anders liggen dan ons wordt voorgespiegeld door de VMS. Uit deze discussie wil ik twee cruciale punten belichten namelijk, onterecht hoge rekeningen indienen door sommige specialisten en hun maandelijkse salarissen.
Tot mijn grote verbazing schrok ik ten zeerste over het feit dat sommige specialisten onterecht hoge rekeningen indienen en frauderen. Volgens Hasrat zijn er op dit moment bewijzen dat sommige specialisten frauderen. Dit is een wake up call voor ons als Surinaamse bevolking om de vraag te stellen aan de directeur van Volksgezondheid “Pe a monie e go”?!?
Natuurlijk is de VMS boos op deze meneer, omdat zij al die jaren vrij en ongestoord met hun vingers in de suikerpot zaten met als consequentie dat zij mede hierdoor lange vingers hebben gehad. Nu er uiteindelijk controle wordt uitgevoerd en in kaart wordt gebracht waar de hiaten zijn, dan wordt er door de VMS een loze bewering de wereld in geholpen dat het SZF peperdure software heeft aangeschaft.
Het werd tijd dat er een registratiesysteem moest worden aangeschaft. Controle is geen daad van vijandschap, maar het houdt ons scherp waar wij in gebreke blijven en hoe wij het in de toekomst beter kunnen aanpakken of verwerken. De VMS mag dan woedend zijn, maar dit kan niet getolereerd worden. Het Surinaamse volk is niet dom en volgt dit op de voet.
Wat zijn de volgende stappen die ondernomen zullen worden? Kunnen de onterechte gelden teruggevorderd worden en krijgen deze specialisten een officiële waarschuwing, gevangenisstraf wegens valsheid in geschifte of een fikse boete? Misschien denkt de VMS dat dit nog het tijdperk is waar men het volk een broodjeaapverhaal kan verkopen, maar dan hebben zij de plank erg mis geslagen. De heer Hasrat is open en transparant geweest en met zijn uitlatingen heeft hij niemand gecriminaliseerd (woord gebruikt door de VMS), integendeel heeft hij ons bewuster gemaakt. Het vergt lef om tegen een macht van veertig jaar aan te schoppen. Als de VMS niets te vrezen heeft, ga dan ook met de billen bloot en wees transparant over jullie declaraties in plaats van emotioneel te handelen.
Verder wil ik aan de minister of directeur van Volksgezondheid vragen hoe het komt dat specialisten zo een torenhoog salaris ontvangen? Sommige specialisten verdienen meer dan hun collega’s in Nederland. Ik snap dat een medische opleiding lang duurt, maar de bedragen in euro’s zijn buiten proportioneel gezien het feit dat Suriname een ontwikkelingsland is.
Vervolgens ben ik ook benieuwd of het wettelijk is vastgesteld door het Ministerie van Volksgezondheid wat een salaris of uurtarief van een specialist is of mogen zij a la minute hun uurtarief bepalen? Is er een vaste salarisindeling en zo niet, kan dit niet op korte termijn in het leven geroepen worden?
Het is betreurenswaardig dat de VMS een arrogante houding blijft aannemen en iedere keer een vinger wijst naar andere partijen waarvan zij denken dat die fout handelen. Stop met het beleren waarom ons gezondheidszorgsysteem niet goed werkt. VMS, kijk in jouw eigen keuken wat fout gaat, voordat jullie met modder smijten! Jullie willen bepalen hoe onze gezondheidszorg er uit moet zien en tegelijkertijd cashen jullie heel veel geld. De zorg komt bij jullie op de tweede plaats. Het volk verarmt door jullie kortzichtigheid. Wij als Surinaams volk zijn wakker! Wij laten ons niet voor de gek houden. VMS foei toch!
Zamia Aboel