Sinds 2007 staat Desi Bouterse, de huidige president van Suriname, terecht voor meervoudige moord. Vanaf het begin van het strafproces heeft Bouterse de krijgsraad continue aangevallen, bespot en lelijke dingen geslingerd naar het hoofd van de krijgsraad. Maar de krijgsraad liet zich niet intimideren door Bouterse en is doorgegaan met het strafproces.
Op 5 april 2012 werd een Amnestiewet aangenomen in het parlement, om de verdachten van de decembermoorden te vrijwaren van verdere vervolging. De krijgsraad besloot toen om het strafproces voor een bepaalde tijd uit te stellen. Na een bevel van het Hof van Justitie hervatte de krijgsraad in 2016 het strafproces, omdat de omstreden Amnestiewet in strijd was met de grondwet.
Bouterse was natuurlijk furieus over het besluit van het Hof dat het strafproces voortgang moest vinden en haalde toen fel uit naar het Hof. Waarschijnlijk dacht hij bij zichzelf hoe kan het Hof een besluit nemen om Bouterse verder te vervolgen? Daarna heeft hij andere politieke kunstgrepen toegepast om het strafproces tegen te houden waaronder artikel 148, bedreigingen en intimidatie. Maar zowel het Hof, de krijgsraad als het Openbaar Ministerie hebben zich niet laten intimideren, ze hebben het been stijf gehouden.
Bouterse had het Openbaar Ministerie de opdracht gegeven om het strafproces te beëindigen. De advocaat van Bouterse, Irvin Kanhai, en Bouterse, verwachtten dat de rechtszaak gestopt zou worden, maar het Openbaar Ministerie gaf geen gevolg aan de opdracht van Bouterse, omdat de krijgsraad het besluit nam dat het strafproces voortgang moest vinden.
Vooraf aan het besluit van de krijgsraad zei de advocaat van Bouterse nog het volgende: “Wie in Suriname denkt nog aan de nabestaanden van de 8-decemberslachtoffers? Niemand, echt niemand. Ik ga ervan uit dat de rechtszaak vandaag wordt gestopt. Dit zou het beste zijn voor Suriname.” Wat een brutaliteit van Irvin Kanhai, deze man toont helemaal geen respect voor de nabestaanden.
Bouterse heeft vanaf het begin op verschillende podia gezegd dat hij de krijgsraad niet erkent en dat hij nooit voor de krijgsraad zou verschijnen. Het is alom bekend dat hij altijd stoere taal gebruikt als hij zijn hachje moet redden. Op vrijdag 29 november van dit jaar heeft Bouterse een bittere pil moeten slikken, want hij heeft twintig jaar onvoorwaardelijke celstraf opgelegd gekregen.
Bouterse heeft verzet aangetekend tegen het vonnis van de krijgsraad, nu moet hij wel verschijnen voor de krijgsraad, al die tijd heeft hij zijn rug recht weten te houden, maar nu moet hij wel buigen voor de krijgsraad. Na jaren heeft de krijgsraad, de vroegere dictator en ex-bevelhebber van het leger, Desi Bouterse, toch op de knieën kunnen krijgen met het verstekvonnis.
Eenieder moet respect tonen voor de rechterlijke macht. We moeten de rechtsstaat eerbiedigen en dat geldt ook voor de “rechtsgeleerde” Ashwin Adhin. Volgens vicepresident Adhin zal de veroordeling geen rechtskracht hebben. Dit is een voorbeeld van disrespect en absurditeit!
Idris Naipal