Je bent een jongvolwassene, je hebt je hele leven voor je en zet zaken uit om voor jezelf een goede toekomst te verzekeren. Dan denk je zeker na over de huidige situatie in Suriname. Wat er nu gebeurt, gaat jou aan, het bepaalt de rest van je leven. Jij kan besluiten om niet met politiek te bemoeien, maar de politiek bemoeit wel met jou. Omdat de besluiten die genomen worden ‘fu draai a kondre’, worden genomen in De Nationale Assemblee (DNA).
Een van deze jonge mensen, Shivan Kalika, heeft besloten wel uitspraken te doen over de politiek. Hij studeert geneeskunde aan de Faculteit der Medische Wetenschappen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Hij was altijd een goede student, afkomstig uit de middenklasse, geen rijke ouders. Dus hij heeft moeten knokken. Ter illustratie haalt hij zijn middelbare schoolopleiding aan. Voor zijn ouders was het niet gemakkelijk alle kosten op te brengen, voor drie schoolgaande kinderen. Steeds moeten ze bijdragen voor kopieën.
Veel van zijn klasgenoten volgden bijles. Omdat dit een lucratieve manier is voor docenten, zijn velen daarmee bezig, en levert hen mogelijk duizenden SRD’s extra op aan maandinkomen. In de klas wordt dan één oefenwerkje behandeld, en tijdens bijles wel drie. Dit betekent dat de leerlingen die bijles krijgen, meer kans hebben op een hoger cijfer. Het kan demotiverend werken voor zowel studenten als docenten, zij zetten zich mogelijk vanwege het bijlessysteem minder hard in voor de reguliere lessen. De ouders van Shivan konden de bijlessen niet betalen, hij moest juist extra zijn best doen.
Naast zijn studie heeft Shivan een baan als student-assistent, en dat levert zo’n SRD 1000 per maand op. Dit biedt zijn ouders enige verlichting, want het inschrijfgeld voor de universiteit is SRD 1850 per jaar (in twee termijnen betaalbaar) en het studiemateriaal is prijzig. Daarnaast is een laptop nodig, plus een internetverbinding thuis om je projecten uit te kunnen voeren. Een groot model mobiele telefoon voldoet niet om lappen tekst te lezen gedurende lange tijd. Daarvoor is een groter scherm nodig. Een stethoscoop, onmisbaar voor een arts, kost US$ 300. Laten halen dus, tegen een stijgende koers. Je moet steeds meer uren werken om iets te kunnen kopen, waarvan de valutaprijs gelijk blijft.
Het vooruitzicht om na de studie in het binnenland gestationeerd te worden is voor vele studenten problematisch, omdat het niet veilig is en de leefomstandigheden erg achteruit zijn gegaan. Zodra deze zaken beter zijn geregeld zullen de reserves van velen (zeker vrouwelijke studenten) wegvallen. De overheid zet nu Cubanen in, maar niet uitsluitend in het binnenland. Vorige week werd bekend dat er enkele RGD-artsen zijn vervangen door Cubaanse artsen. Ondanks een taalcursus blijken de communicatieproblemen groot. Een diagnose stellen aan de hand van vragen in het Surinaams-Javaans of Sarnami komt niet eens ter sprake. Er kan dan van alles fout gaan, zoals het voorschrijven van verkeerde medicijnen.
Wat zal de toekomst voor hem brengen? Dat is onzeker. Het wip-wap-beleid van de regering met betrekking tot artsen wekt geen vertrouwen. Zo zei de minister van Onderwijs, Lilian Ferrier, dat de Surinaamse dokters niet met hun patiënten weten om te gaan. Is dat vertrouwen in eigen kunnen? Je haalt je eigen mensen neer om te kunnen beargumenteren waarom je Cubaanse artsen binnenhaalt. Daar studeert een aantal jonge mensen medicijnen, en recentelijk ook in Servië. Is er nagedacht hoe al deze mensen bij terugkomst, samen met de jonge mensen die hier worden opgeleid, zullen worden ingezet in het arbeidsproces. Is er nagedacht over het mogelijke overschot dat over tien jaar kan ontstaan? De studie medicijnen is te duur om achteloos om te gaan met het potentiële werkveld dat nu groeit.
Shivan maakt zich zorgen. Wat zal de stijging van de koers voor jonge studenten betekenen? De braindrain zal toenemen, want iemand die 10 jaar studeert om arts te kunnen worden, wil daarvoor een goed salaris ontvangen als hij werkt. Zal er werkgelegenheid zijn? Als hij verder specialiseert zal hij naar het buitenland moeten. Zullen de omstandigheden in Suriname van dien aard zijn, dat hij terug wil komen zodra hij is afgestudeerd? Als huisarts met een eigen praktijk zal je zwaar moeten investeren, naast de afbetaling van je studieschulden. Hoe zal het onderwijs voor je kinderen eruitzien, de gezondheidszorg voor je ouders? De toekomst ziet er niet rooskleurig uit. Helaas!
#STREi! staat voor het vormen van een vuist tegen het beleid dat nu in DNA wordt uitgevoerd. Voor jongeren als Shivan. Het is tijd daarvoor. Laat je stem horen!
Shivan Kalika