De supermarktprijzen konden helaas maar niet omlaag al bleef de wisselkoers op een niveau hangen. De schuldoorzaak zou niet bij de supermarktwinkelier liggen, zei de Chinese minister. Er werd slechts met de importeur een praatje gemaakt, maar hoeveel keren is dat niet geweest toen de kritiek en het protest vanuit het volk losbrak? Laten we de Belastingdienst vragen of er werkelijk zoveel en zo vaak geïmporteerd werd dat de prijzen elke week flink omhooggingen?
Minister (Omoe) heeft hardnekkig meegeholpen om hoge prijzen door de keel van de gewone consument te drukken en steeds meer geld uit de zakken van het volk te kloppen. Veel schappen raakten leeg omdat de aanvulling opzettelijk werd uitgesteld om de nieuwe aanvullingen uit de tjokvolle voorraadmagazijnen met nog hogere prijzen te verkopen. Het volk werd met de rug tegen de muur gedrukt. Ook werden de hoge prijzen toegeschreven aan de wisselkoers. Was dat niet pure meedogenloze uitbuiting onder stilzwijgende goedkeuring van pres Bouta? Het volk van in het binnenland had driedubbel eronder te lijden. Geven we dat niet toe?
Ook de vlot pratende jonge mevrouw de voorzitter van de Winkeliers en Ondernemersvereniging Suriname schoof alle schuld in de schoenen van de importeurs. De supermarkten waren daar niet aan schuldig, zei ze. Maar hoe waar is dat? Meneer van de Consumentenkring is ineens wakker, maar kan niks nu zoveel maanden later dan zogenaamd kreunen en ook naar importeurs wijzen. Maar aan de straatprotesten of massaprotesten op het Plein, wilde deze man niet meedoen. Het volk heeft ook het, arrogant tot soms zeer groffe gedrag van vele winkeliers pijnlijk ervaren maar kon niet verder. Velen durfden niet te klagen, en weer anderen wisten dat de klachten nauwelijks of niet onderzocht werden door het ministerie van Omoe. De minister heeft nooit de winkeliers en handel ernstig gewaarschuwd tegen prijsopdrijving
Het is jammer dat de vereniging van economen niet een eigen onderzoek heeft ingesteld mogelijk omdat op de kritiek een politieke taboe rust in opdracht van pres Bouta en de bevriende kolonisator Xi. De controledienst ECD was al een jaar eerder bijna gesloten. Zware sancties tegen bijna in herhaling tredende smerige restaurants werden niet ingesteld, dan weer mogen opengaan na schoonmaak. Geen enkele vergunning werd langdurig dus minstens een maand geschorst met een pittige boete, ook tegen winkeliers die weer kans zagen bijna geheel vervallen producten, oud brood en oud eten te verkopen. Dat zou een celstraf moeten opleveren.
Conclusie
De meeste winkeliers hebben de crisis overleefd dankzij de exorbitant hoge prijzen en gedoogd door de paarse politiek. Groffe uitbuiting van het gros van het volk van Suriname waarbij corona voor paars en de winkeliersgroepen als een zegen uit de hemel kwam vallen. Omoe Tsang wiens ware aard is gebleken als medebeschermheer van de grote Chinese economische belangen. Deze man, ook al eens lid geweest van onze DNA, zou nu mogen invallen bij opschuiving hoewel het volk deze meneer uitdrukkelijk niet heeft gekozen want de man kon maar 273 stemmen vergaren. Hopelijk is dit beroep op de voorzitter van de NDP niet tevergeefs. Anders tarten we het getergde volk ook nog weer. Is dat niet echt genoeg geweest, pres? Bent u vergeten dat China ook eigenaar van onze kustwateren wilde worden en alle vis wilde? Wie gaf hoogste rugdekking?
Een zeer dringend advies aan China. Doe vele stappen terug, roep jullie duizenden verscholen illegalen hier in Suriname met spoed terug, verlaat de hout- en goudsector, de sluw hervatte jacht op onze jaguars met behulp van onze eigen mensen moet echt stoppen en laat Suriname weer een vrij land zijn. Koti Keti! We willen geen afdeling Huawei in Suriname zoals in Venezuela en ook geen dure, de heel onveilige internetbreedband 5G dat ook nog overbodige luxe is.
Naldo Moiman