Minister Blok hoort excuses aan te bieden aan vicepresident Brunswijk

Minister Blok. Foto: AFP
Print Friendly, PDF & Email

In de Tweede Kamer heeft minister Stef Blok verklaard dat de Surinaamse vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk een veroordeelde crimineel is. De samenwerking van Nederland met deze vp is daarom enkel gebaseerd op functionele noodzaak. Deze werkwijze is zeer ongepast, beledigend en getuigt van geen respect hebben voor zijn Surinaamse collega en nog minder voor de regering.

De Surinaamse regering is in een team met deze vp omdat zij dat wil en omdat het volk hem heeft gekozen. Zoiets zeg je niet in het openbaar tegen een minister die door het volk wordt gedragen. Als je toch met hem gaat moeten werken wanneer het nodig is dan heb je bij voorbaat een ongezonde samenwerking gecreëerd. Dit is zo huichelachtig en past niet bij een minister die hiermee ook een precedent heeft geschapen.

De minister denkt in een rechtszaak te zitten en wil wel werken met een crimineel wanneer er een noodzaak is, dit zegt hij zelf. Zo behandel je een bevriende natie niet. Minister Mike Pompeo uit Amerika zal misschien ook zo een houding hebben gehad bij zijn bezoek jongstleden, maar die heeft er intern voor gezorgd om vicepresident Brunswijk te ontwijken. Zo heeft hij de vp niet in het openbaar beledigd en heeft hij met gezag en respect gehandeld naar de regering toe.

De houding van minister Blok is verwerpelijk. Je kunt niet met een land in zee gaan en zeggen dat je met de een na belangrijkste man alleen gaat werken wanneer jij het functioneel noodzakelijk acht. Het is evenmin onacceptabel om een brief te accorderen en zeggen dat je niet eens bent met de eerste alinea. Je tekent omdat je het volledig eens bent anders niet. Wil minister Blok werken met de Surinaamse regering dan kan hij de vicepresident niet zo behandelen en noch minder publiekelijk zo een standpunt innemen.

Een dergelijk standpunt is mengen in interne aangelegenheid en stoken binnen de Surinaamse regering. De positie van de vicepresident is aangetast. Hoe moeten de andere Surinaamse ministers nu nog respect tonen voor de vp door deze inbreuk. Moeten zij deze vp ook kennen indien functioneel noodzakelijk?

Moet De Nationale Assemblee ook deze houding aannemen? Moet de Nederlandse handelsmissie straks ook de vicepresident negeren als hij aanschuift, terwijl de missie op dat moment de vp niet nodig acht in het gezelschap? Wat als nu andere landen ook zo een uitlating gaan doen door dit precedent? Deze reacties zijn geïnitieerd door minister Blok en daarom is zijn standpunt niet te handhaven. Er is hiermee aan de stoel van de vp gezaagd door een bevriende natie, hoe bevriend?

Nederland hoort met Suriname een relatie aan te gaan op basis van wederzijds voordeel en respect. Wij begrijpen wel dat minister Blok de Tweede Kamer in Nederland dit verhaal heeft moeten verkopen voor het geval hij op een foto met de vp zou verschijnen. Naar een zichzelf respecterende Suriname toe helaas onverteerbaar.

Vicepresident Brunswijk zoiets laat u toch niet over u slingeren want u bent een respectabele man in de samenleving. Handelsmissies horen uw positie niet te erkennen pas wanneer zij het een functionele noodzaak achten. Minister Blok, het bovenstaande in acht nemend ga ik van uit dat uw standpunt een vergissing is en siert het u per direct uw verontschuldigingen aan te bieden aan vicepresident Brunswijk en aan de natie Suriname omdat ....dit een functionele noodzaak is.

Hein Taus

Disclaimer

  1. Suriname Herald respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden gebruikt om personen door het slijk te halen en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van personen te uiten. Een ingezonden artikel waarin voornoemde zaken zijn opgenomen, wordt geweigerd.
  2. Suriname Herald kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van een ingezonden artikel. De auteur is volledig aansprakelijk voor de inhoud van zijn artikel.
Voor het opnemen van een ingezonden artikel gelden de volgende voorwaarden.

VANDAAG