Monniken van ongelijke kappen

Print Friendly, PDF & Email

Het is publieksgeheim dat Chinezen en Maleisiërs het hout in onze bossen in slechts hun voordeel leegroven en uitvoeren. Hetzelfde vindt plaats in onze bossen met enorme goudvoorraden, waar gepeuzelde uit Brazilië, straatarm in Suriname aangekomen, door roof van het geel edelmetaal, binnen korte tijd in rijkdom en weelde ons land wederom verlaten. Geen cent dragen deze parasythologische draagmieren aan onze fiscus af.

Dit gegeven kwam afgelopen donderdag in het televisieprogramma “Achter het Nieuws”, terecht in felle bewoordingen aan de orde. De programmamaker verwoordde het zo: “Ze komen illegaal Suriname binnen, rijden rechtstreeks naar de Anamoestraat, slaan hun proviand en machinerieën in, reizen naar de goudvelden, plegen daar roof, betalen geen cent belasting, smokkelen het goud illegaal over de grens en vertrekken schatrijk wederom naar hun land.

Hoe schaamteloos was het antwoord van de vakbondsleider Armand Zunder, die deze onhoudbare misstand bagatelliseerde, door de schuldvraag uitsluitend bij het falend controlesysteem van de overheid te leggen en een beschouwing over de feitelijke misstand onbesproken liet. Dit is een uitgesproken aansporing voor het geboefte om ongestoord door te gaan met zijn criminele activiteiten.

Hoewel in deze, over het falend beleid van de overheid, veel valt te zeggen, is de criminaliteit van deze rovers onverteerbaar en onhoudbaar. Deze criminelen behoren in eerste aanleg niet onvoorwaardelijk binnen onze grenzen te worden toegelaten en bij betrapt illegaal verblijf in Suriname, voor minstens vijf jaar tot ongewenste vreemdeling te worden verklaard en onmiddellijk uitgezet.

Indien illegaal op de goudvelden betrapt, dit schuim der aarde, onherroepelijk voor het begaan van roof, diefstal en het plegen van een economisch delict, in het gevang te doen belanden.

Suriname dat gebukt gaat onder meervoudige crises, kan zich deze toestanden echt niet langer veroorloven. Het Surinaamse volk gaat letterlijk en figuurlijk gebukt onder de hard gevoelde crises, terwijl buitenlanders zich hier, onder en boven de wet levend, illegaal verrijken met onze bodemschatten.

De overheid haalt het vel over het hoofd van het eigen volk, terwijl zij het vaak illegaal in ons land verblijvend gajes uit het buitenland ongemoeid laat. Stoer het eigen volk kaalplukken en tegelijkertijd buitenlandse rovers en lokale belastingontduikers binnen deze sectoren ongemoeid laten, is a-nationaal en volksvijandig.

Uit ons land verdwijnen door deze roofpraktijken, maandelijks, honderden miljoenen US-dollars als tegenwaarde voor ons hout en goud, terwijl onze economie kreunt en zucht. Een rigoureuze aanpak van deze criminaliteit zou voor de Surinaamse schatkist weleens zaligmakend kunnen uitpakken en directe lastenverlichtingen voor het volk kunnen betekenen. En juist dat is volksvriendelijk beleid!

Derhalve het advies aan de Surinaamse regering:
1. Zorgt u voor een adequaat migratiebeleid met dito grensbewaking en vooral een rigoureus visitatiebeleid binnen de concentratiegebieden van deze buitenlanders.

2. Frequente verassingscontroles op alle goudvelden en skalians. Daarbij patrouilles in te zetten met gemengde troepen, bestaande uit leden van alle gewapende machten.

3. De non-corruptieve verscherpte controles binnen de houtsector daadwerkelijk gestalte geven.

4. Hoge strafeisen en straffen bij bewezen wetsovertredingen en verbeurdverklaring van waarde goederen zoals geld, goud en hout want zoals het er op dit stuk reeds veel te lang aan toe gaat, is het financieel-economisch en sociaal maatschappelijk, onhoudbaar geworden.

Buitenlanders praten openlijk over de Surinaamse domheid, lachen ons uit en stellen zich agressief provocerend tegen de Surinamer op. Dit is de brutaliteiten top. En het is door velen reeds publiekelijk opgemerkt, wij worden, bij ongewijzigde omstandigheden, gast in eigen land. Het is echter reeds vijf minuten voor twaalf, dus grote haast is geboden voor het keren van dit ontij!

Roy de Miranda

Disclaimer

  1. Suriname Herald respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden gebruikt om personen door het slijk te halen en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van personen te uiten. Een ingezonden artikel waarin voornoemde zaken zijn opgenomen, wordt geweigerd.
  2. Suriname Herald kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van een ingezonden artikel. De auteur is volledig aansprakelijk voor de inhoud van zijn artikel.
Voor het opnemen van een ingezonden artikel gelden de volgende voorwaarden.

VANDAAG