BEP: Eid el-Fitr, blijheid en liefdadigheid moeilijk in COVID-tijd

Print Friendly, PDF & Email

Vandaag viert Suriname Eid el-Fitr 2021 in total lockdown. De derde golf van de COVID-19-pandemie heeft ook in ons land de volwassenen en de kinderen in grote problemen gebracht. Ziekenhuizen hebben hun capaciteit aan bedden en verpleegkundigen bereikt. Thuisisolatie en quarantaine zijn weer ingevoerd en huisartsen doen de controle. Medicijntoevoer is haperend. De reguliere zorg is afgeschaald. Vaccinatie gaat veel te langzaam. De nieuwe varianten zijn besmettelijker en dodelijker.

De regering-Santokhi overtrad haar eigen regels en zo werd correcte handhaving van de maatregelen om COVID tegen te gaan een grote frustratie en mislukking, met chartervluchten via gesloten grenzen, honderden illegale feestjes en honderden lockdownovertreders.

De COVID-situatie en de financieel-economische situatie van ons geliefd land vertaalt zich in een steeds armer wordende bevolking, stijging van de criminaliteit, vooral roofovervallen en drugssmokkel, maar ook geweld, zedendelicten, moord, en zelfmoord. En toch is Eid el-Fitr of Bodo een vrolijk herdenkingsfeest aan het einde van de Islamitische vastenmaand, de ramadan die op 12 april begon. Onze moslimbroeders en zusters oefenden de afgelopen maand in de kracht van zelfbeheersing en gebed.

Het einde van het vasten wordt gevierd met blijdschap en het delen van die blijdschap, met buren, familie, vrienden, mooie kleren en cadeautjes of snoep voor de kinderen. Ook belangrijk is de armenbelasting oftewel de liefdadigheid ten behoeve van de armen onder ons de zogenoemde zakat. Wie tijdens ramadan geen kans zag om zakat te geven, doet dat op een van de drie dagen van Eid el-Fitr.

Zaak is, Eid el-Fitr wordt breed gedragen in de Surinaamse gemeenschap, maar dit jaar onder deze omstandigheden klinkt de wens Eid Mubarak oftewel Gezegende Eid el-Fitr feest in Suriname geschokt en gedempt. We zullen kracht en wijsheid en inzicht van God nodig hebben om de COVID-19-crisis en de financieel-economische crisis te overleven. Net als openbaarheid van bestuur en open communicatie met het volk en zijn vertegenwoordigers en de correcte handhaving van de getroffen maatregelen, inclusief een opvoering van beschikbare vaccinaties.

De BEP partij wenst u veel kracht, zelfvertrouwen en creativiteit toe op deze Eid el-Fitr dag.

Mediateam BEP

Disclaimer

  1. Suriname Herald respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden gebruikt om personen door het slijk te halen en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van personen te uiten. Een ingezonden artikel waarin voornoemde zaken zijn opgenomen, wordt geweigerd.
  2. Suriname Herald kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van een ingezonden artikel. De auteur is volledig aansprakelijk voor de inhoud van zijn artikel.
Voor het opnemen van een ingezonden artikel gelden de volgende voorwaarden.

VANDAAG