Bij een radiostation in Nederland hoorde ik een “anansi tori” over voetbal en de Surinamers. Het komt hierop neer, dat vóór 1972 de creolen de sport ‘voetbal’ beoefenden en de Hindoestanen niet. Dit verhaal klopt absoluut niet. In de jaren 60 en 70 was het beoefenen van voetbal in Suriname ontzettend populair onder de creolen, Hindoestanen en Javanen.
ADVERTENTIE |
De bekende clubs waren Robin Hood, Transvaal, Leo Victor, Voorwaarts, Coronie Boys en Jai Hind. Deze clubs speelden in de hoogste competitie van de Surinaamse Voetbal Bond (SVB). Bij de voetbalclubs waren meer Creoolse voetballers, met uitzondering bij Jai Hind met meer Hindoestanen. In de lagere competities waren naast de Creoolse voetballers ook veel Hindoestaanse – en Javaanse voetballers.
De supporters van de voetbalclubs in de competities bestonden uit alle lagen van de bevolking. In het voetbalstadion was de sfeer altijd heel leuk. Er waren wel veel en heftige discussies onderling, maar niemand sprak over racisme of discriminatie in de voetbalsport. De beste voetballers werden opgesteld en niemand zei iets over de opstelling. De samenleving keek met een goede bril en zag Surinamers op het voetbalveld. Bij een overwinning waren de supporters en de Surinaamse samenleving trots op de Surinaamse voetballers.
In de jaren 80 is het niveau van de voetbalsport in Suriname mijns inziens omlaaggegaan. De topvoetballer Clarence Seedorf heeft in 2001 getracht nieuw leven in de Surinaamse voetbalsport te brengen. Hij heeft geld geïnvesteerd in een nieuw voetbalstadion in Suriname. Hij wilde met een voetbalschool de kinderen van de straat houden. Het SVB-bestuur onder leiding van de heer Louis Giskus en de heer Clarence Seedorf zijn er in 2010 niet in geslaagd een samenwerking tot stand te brengen. Clarence Seedorf vertrok uit Suriname. In die tijd werd er niets gezegd over racisme of discriminatie van het SVB-bestuur. Geen woord hierover!
In 2018 werd Dean Gorré aangesteld als bondscoach van de Surinaamse voetbalploeg Natio. Na de uitschakeling in de Gold Cup kwam de SVB met de mededeling, dat het contract met Dean Gorré is ontbonden. Het huidige bestuur onder voorzitterschap van de heer John Krishnadath kreeg heel veel kritiek over het ontslag van Dean Gorré. Sommige Surinaamse Nederlanders en Surinamers konden het niet nalaten meteen de woorden “racisme en discriminatie” ter sprake te brengen via (social) media.
Het bestuur van SVB en Dean Gorré hebben de afgelopen jaren met succes gewerkt om voetballers met Surinaamse roots, die in buitenlandse competities spelen, voor Natio te laten kiezen. De voetballers met Surinaamse roots, die voor het Nederlandse elftal Oranje uitkomen of die zich goed ontwikkelen en een kans maken geselecteerd te worden voor Oranje hebben uiteindelijk niet voor Natio gekozen. De FIFA-regel is, dat je maar voor één land mag uitkomen. De Surinaamse Nederlanders die gekozen hebben voor Natio wisten dat zij niet terug konden naar Oranje daar zij voor Natio hadden gekozen. Dat vonden zij niet erg.
In het jaarverslag 2020 zijn de geboortedata van deze diasporavoetballers vermeld. In het jaarverslag, dat op de website van de SVB is opgenomen, kan iedereen alles lezen. Zo is duidelijk te lezen, dat een groot percentage van de diasporavoetballers, die voor Natio hebben gekozen, een leeftijd van 30 of meer hebben bereikt. In het jaarverslag 2020 (bladzijde 57) staat er ook vermeld, dat het contract met de bondscoach is verlopen en dat begin 2021 het contract met 1 jaar zal worden verlengd.
Beste mensen, wij kennen het gezegde: “speel op de bal, maar niet op de man”. Het is jammer te moeten constateren, dat een kleine groep Surinaamse Nederlanders en enkele Surinamers meteen de woorden “racisme en discriminatie” in de mond nemen. Dit is echt niet nodig. De Surinaamse Nederlanders, die kritiek willen leveren, moeten de feiten eerst goed onderzoeken. De Surinaamse Nederlanders wonen niet in Suriname en mogen niet namens de Surinaamse samenleving praten. Het heeft geen zin vanuit Nederland de woorden “racisme en discriminatie” in de mond te nemen.
Dat het bestuur van de SVB al enkele jaren onder andere uit Hindoestanen en creolen bestaat, is een goede ontwikkeling in Suriname. De bestuursleden worden door de leden gekozen. De Surinaamse Nederlanders moeten zich niet met het benoemingsbeleid van de SVB bezighouden. De SVB bestaat al 100 jaar.
Tot slot wil ik opmerken, dat alle Surinamers en Surinaamse Nederlanders ontzettend trots zijn op de voetballers met Surinaamse roots, die furore maken in de voetbalsport. Geen enkele (Hindoestaanse) Surinamer wil de ontwikkeling van een (Creoolse) Surinamer tegenhouden. Een voetballer in Nederland of elders in Europa heeft meer kansen om zich beter te ontwikkelen dan een voetballer in Suriname. Voetballers met Surinaamse roots zijn ook (multi) miljonairs geworden. Daar hebben deze spelers zelf voor gezorgd. De weg naar succes voor een voetballer is niet makkelijk. De voetballer zal veel moeten trainen en een gedisciplineerd leven moeten leiden.
Mijn advies is: Laten wij met zijn allen ervoor zorgen, dat de voetbalsport in Suriname gezamenlijk wordt beoefend. Dus met alle etniciteiten samen. De Surinaamse Nederlanders worden opgeroepen hun broeders en zusters in Suriname te ondersteunen met opbouwende kritiek.
De woorden “racisme en discriminatie” moeten niet in de mond worden genomen zonder bewijzen. De media heeft de verantwoordelijkheid de mensen, die zulke beschuldigingen uiten, meteen te vragen of zij bewijzen hebben. Zo niet, dan moeten de beschuldigingen teruggenomen worden.
Dennis Lapar
[email protected]