De oorspronkelijke bewoners van Suriname zijn de Indianen. Op school hebben wij geleerd, dat Christoffel Columbus in 1492 Amerika heeft ontdekt, dus ook Suriname. Columbus was in de veronderstelling dat hij met zijn schepen in Indië was terechtgekomen en noemde deze mensen Indianen. Een andere ontdekkingsreiziger – Amerigo Vespucci – beweerde dat hij het vasteland van Amerika een jaar eerder heeft bezocht dan Columbus. Amerika werd uiteindelijk genoemd naar Amerigo.
Vanaf 1492 waren de Indianen niet alleen op dit continent. De witte mensen uit Europa kwamen naar het ontdekte continent. De rijkdommen van Amerika werden door de witte mensen geconfisqueerd en heel veel Indianen werden vermoord. Heden ten dage willen de Indianen in Suriname erkenning en willen een deel van de bezittingen van hun voorouders terug.
De witte mensen hadden arbeiders nodig voor het bewerken van de plantages. In Afrika werden de mensen gevangengenomen en in erbarmelijke omstandigheden in schepen naar onder andere Suriname gebracht. De afschuwelijke eeuwenlange periode van de slavernij eindigde officieel in Suriname op 1 juli 1863. Na de periode van tien jaar (het werken als contractarbeider onder staatstoezicht) waren de mensen eindelijk vrij in 1873 en verlieten veel voormalige slaven de plantages.
De contractarbeiders werden binnengehaald. De Hindoestanen werden de eerste contractarbeiders in Suriname. De Javanen kwamen veel later. Vóór de komst van de Hindoestanen woonden al Chinezen in Suriname.
Waarom vinden sommige Hindoestanen dat zij alleen ontwikkeling in Suriname kunnen brengen? Waarom vinden sommige Creolen dat zij alleen goede voetballers in Suriname zijn? Waarom willen sommige mensen dat er haat ontstaat tussen de Hindoestanen en de Creolen?
Beste mensen, trappen jullie alstublieft niet in deze verhalen van deze haatzaaiers. Deze personen zijn gefrustreerd en brengen zaken naar voren die niet juist zijn. Zij ‘schreeuwen’ om aandacht en hopen op deze wijze te ‘scoren’ bij de bevolking. De Creolen en de Hindoestanen leven al sinds 1873 vredig met elkaar in Suriname.
In de huidige Surinaamse samenleving hebben de meeste families zowel Creolen als Hindoestanen in hun midden. Naast de familieband hebben de Creolen en Hindoestanen ook vrienden uit deze twee groepen. Wij hebben met ons allen de verantwoordelijkheid de personen, die haat zaaien, erop te wijzen hiermee te stoppen.
De moeilijke en zware tijden van onze voorouders zijn beschreven en vastgelegd. De huidige inwoners van Suriname moeten juist van de lessen van onze voorouders leren en stoppen met elkaar verwijten te maken. Het heeft geen zin om elkaar van racisme en discriminatie te beschuldigen. De Surinamers zullen samen moeten werken aan de opbouw van hun land.
Dennis Lapar
Directeur van Stichting FinanceSuriname
[email protected]