Saamaka Daka gedenkt historisch moment

Print Friendly, PDF & Email

De dag van de ondertekening van het vredestraktaat tussen de Saamaka marronstam van de Boven Suriname en het koloniaal bestuur van de kolonie Suriname, heet tegenwoordig Saamaka Daka en wordt door de Saramaccaners herdacht op 19 september. Het jaar waarin dit Vredestraktaat tot stand kwam was 1762. Een vredesakkoord tussen de marron rebellenleiders van vóór 1760 en het koloniale bestuur hield geen stand.

De Paramaccaners en de Aloekoe hebben nooit een vredestraktaat gesloten, alleen de Aucaners van de Boven-Marowijne en de Tapanahony, de Saramaccaners van de Boven-Suriname en de Matawai van de Boven-Saramacca hebben dit gedaan. Het traditioneel gezag van de marrons besloot de vrede van Auka uit 1760, in de kwaliteit van eerste blijvende vrede tussen marron vrijheidsstrijders en het koloniaal bestuur en als voorbeeld en inspiratiebron voor de daarna volgende vredestraktaten, als Marron Daka of Marrondag te herdenken.

Hierbij zouden niet alleen de vredestraktaten van de tweede helft van de 18e eeuw van alle stammen worden herdacht, maar ook het vredesakkoord van 1992 aan het einde van de zogenoemde Binnenlandse Oorlog, die duurde van 1986 tot en met 1992.

De politieke partij Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) meent dat in het kader van het historisch besef van de Surinamers, de correcte overlevering van de geschiedenis en ter bevordering en bewaking van de eenheid onder de Surinaamse Marrons, aandacht aan dit historisch moment van de Saamaka Daka moet worden geschonken. Kennis van onze eigen Surinaamse geschiedenis, is cruciaal voor onze eigen Surinaamse ontwikkeling.

De BEP feliciteert de Surinaamse gemeenschap, maar in het bijzonder de Saamaka stam, met deze historische dag.

Mediateam BEP

Disclaimer

  1. Suriname Herald respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden gebruikt om personen door het slijk te halen en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van personen te uiten. Een ingezonden artikel waarin voornoemde zaken zijn opgenomen, wordt geweigerd.
  2. Suriname Herald kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van een ingezonden artikel. De auteur is volledig aansprakelijk voor de inhoud van zijn artikel.
Voor het opnemen van een ingezonden artikel gelden de volgende voorwaarden.

VANDAAG