Stagflatie is een woord dat door economen gebruikt wordt om een ernstige economisch situatie te duiden, namelijk; de giftige combinatie van stagflatie van de economie en inflatie, prijsstijging. Geen banen, geen groei maar wel inflatie, duurder leven, alles duurder.
Dus een kleine kliek importeurs wordt weer rijker, de rest wordt armer, u wordt armer. In één maand tijd bent u 60 procent armer geworden, nu gaat u door ondoordacht beleid in stagflatie terecht komen, dat betekent armer in het kwadraat, stagflatie = SRD-koers naar 50.
Een verstandige regering zou alles op alles zetten om de export te bevorderen, de import te ontmoedigen en eigenkosten te reduceren (ook al die onnodige reisjes, meer Zoomen vanuit Suriname). Maar deze regering doet het omgekeerde, slaat de export dood, stimuleert de import en blijft geld uitgeven aan onnodige reizen.
Suriname is reeds de afgrond in gevallen, de bodem is zoek
Ik zal het makkelijk uitleggen. Als je als huishouden een gezin hebt en je hebt het moeilijk omdat je geld dagelijks minder waard wordt, wat doe je dan? Je gaat nadenken om minder uit te geven en meer te verdienen. Simpel. Zo zou het ook moeten gaan met een land.
Een land in crisis moet twee dingen doen:
1. de kosten beperken en
2. de inkomsten vergroten
En wat doet men, wat doet deze regering, haar leiding en de geweldige adviseurs? Men dwingt de exporteurs, die produceren, banen creëren, deviezen het land binnenbrengen, de inkomsten van het land vergroten, nu om een deel van haar verdiensten af te staan zodat importeurs makkelijker aan valuta kunnen komen. Waarvoor? Om meer te kunnen importeren. De importeurs worden machtiger en verdienen meer en de exporteurs die Surinaamse banen creëren, moeten stappen terug doen. Zie hier alle de ingrediënten voor stagflatie want er is geen samenhangend, integraal monetair en fiscaal beleid, en aan de uitvoering en handhaving short het helemaal.
Aan het volk wordt een rooskleurig onzinverhaal verteld: “Ja, de retentieregeling is tijdelijk en het is nodig om de koers te stabiliseren”, klinkklare onzin. De retentieregeling gaat stagflatie mede helpen veroorzaken en de koers nog verder opdrijven. Vraag je af waarom het IMF de retentieregeling niet goed vond. Simpel: de retentieregeling slaat de lokale groei dood en maakt van Suriname tot een nog ergere importjunkie!
De waarheid is, ik noem er slechts twee:
1. dat de exporteurs nu 35 procent moeten afstaan van hun werkkapitaal (de goudexporteurs kunnen het missen, maar de exporteurs en producenten van landbouwproducten niet) zodat SOL, die dikke, vette, hele rijke olieimporteur, monopolist, goedkoper aan valuta kan komen, om vervolgens mee te werken aan oliesmokkel en dan doen alsof hun neus bloed.
2. dat de exporteurs nu 35 procent van hun werkkapitaal moeten afstaan zodat de Surinaamse medicijnmaffia ook goedkoop aan valuta kan komen om dan de hoofdprijs voor de medicijnen te vragen aan u als u ziek bent. Want de kosten van medicijnen dalen niet. Hun winst blijft intact en neemt zelfs toe.
Hoe dom kun je zijn als regering door je inkomstenkant kapot te slaan om vervolgens de olie-import en smokkelmaffia, de medicijnimportmaffia en zo nog meer import-maffiosi te faciliteren? Hoelang is het volk nog voor de gek te houden met dit onzinverhaal?
Conclusie
Ook Nederland en andere welvarende landen kijken angstig stagflatie nu in de ogen.
Suriname moet minder onnodige producten gaan importeren en meer gaan exporteren. Het volk moet haar consumptiegedrag gaan wijzigen (de overheid kan het niet alleen, samen met het volk doen door meer met het volk te communiceren en economische voorlichting te verschaffen), en de overheid moet alles op alles zetten om de export te stimuleren.
De retentieregeling en andere ondoordachte maatregelen, importstimulering, maken dat stagflatie in Suriname onvermijdelijk is, en dus gaat de SRD-koers blijven stijgen want je importeert met schaarse valuta inflatie, dure producten uit het buitenland zonder lokaal bannen te creëren, terwijl je de export doodslaat, banen en groei vernietigd. Zo is er geen ontkomen aan stagflatie.
Dr. Ashwin Ramcharan RO