Er is aardig wat media-aandacht geweest vanwege Wereld Diabetes Dag op 14 november. Suikerziekte oftewel diabetes mellitus is een chronische ziekte, die in vele gevallen voorkomen kan worden als het Type 2 betreft. Dit is echter nog te weinig bekend bij de standaard burger. 90 procent van diabeteszorg is wel zelfzorg.
ADVERTENTIE |
Overgewicht
Het lijkt bijna een normaal beeld te worden, dat er steeds meer dikke mensen erbij komen. Overgewicht zien we veel eerder bij de vrouwen en een hele grote groep vindt echt niet dat ze dat heeft. Hun zelfbeeld kan anders zijn afhankelijk van de opvoeding, tradities, cultuur en misschien ook social media?
In deze sociaaleconomische moeilijke tijd zou je denken dat mensen goed overwogen prioriteiten stellen. Maar we eten nog altijd te zoet, te zout en te vet! Vetzucht is jammer genoeg niet goed, die belemmert onder andere de opname van glucose in de cellen van ons lichaam. Glucose is broodnodig voor de cellen om hun werk te doen, het is energie!
Deze energie hebben we allemaal nodig om functies van het lichaam uit te voeren. Voor lichaamsbeweging is energie nodig, die we vooral halen uit voedsel en drank. Uw werk kunnen doen, huishoudelijke taken, tuinieren, maar ook fitness en sport bestaan uit beweging. Zittend werk heeft vaak genoeg weinig beweging.
“Ik ben de hele dag bezig, ik ben erg actief”, blijkt jammer genoeg niet echt uit zodanige beweging te bestaan om daadwerkelijk fit te zijn laat staan om overgewicht te voorkomen.
Lichamelijke activiteit
Wat je eet of drinkt, gaat ook weer worden verbrand door ons lichaam. Daar zorgt beweging voor. Lichamelijke activiteit is elke lichamelijke beweging geproduceerd door skeletspieren die energieverbruik vereist. Indien u inactief bent kan overgewicht ontstaan of een hoger vetpercentage. U hebt meer te sjouwen en uw gewrichten moeten dat ook aankunnen.
Denk dus niet dat overgewicht alleen voor hoge bloeddruk of suikerziekte kan zorgen, maar gewrichtsklachten zijn zeker ook onaangenaam. Fysiotherapeuten horen dan ook vaak: “Ik kan niet sporten, ik kan niet goed wandelen, want mijn knie…heup doen pijn.” Daardoor kan diegene met overgewicht minder bewegen en moeilijk afvallen. Het risico om suikerziekte te krijgen neemt dus niet af!
De WHO adviseert dat jongeren dagelijks een uurtje beweging hebben. Maar het zitten neemt de laatste jaren steeds meer toe bij jong en oud. Waar gaan we naartoe als straks hele generaties vinden dat beweging te veel moeite, tijd en geld kost? En hoe denkt u dat de gezondheidszorg eruit zal zien als er zoveel geld uitgegeven moet worden aan ziekten die voorkomen konden worden?
Keuzen maken
Preventie van suikerziekte vereist een multidisciplinaire aanpak. De diëtisten zetten zich in met erg weinig kader. Voor beweging is er een veel groter aanbod. Een heleboel mensen doet het wel zelf, terwijl anderen liever naar een les gaan wat ook prima is. Zolang je aan je trekken komt, verbrandt en fit blijft of wordt. In die keus kan ook de fysiotherapeut, degene die zich bezighoudt met houding en beweging, u begeleiden.
De rol van de fysiotherapeut, ook op het gebied van preventie van suikerziekte, is nog steeds onderbelicht. Het is triest en ook jammer, dat deskundige gezondheidseducatie en preventieve aanpak in de behandeling van suikerziekte niet vergoedt worden.
Er zijn ook diverse fitnessplekken waar mensen met overgewicht gerichte programma’s krijgen voor beweging. Navraag geeft aan dat klanten gekozen hebben om af te vallen, maar er blijkt na jaren toch een terugval te zijn. Was er voldoende besef dat leefstijlverandering niet alleen voor die enkele weken of maanden was?
Leden van de Surinaamse Vereniging voor Fysiotherapie (SVF) geven aan dat een diabeet eerder van de arts hoort over medicatie en voeding dan beweging. Het ontbreekt ook aan de nodige discipline bij de mensen om serieus te werken aan een gezondere leefstijl. Als ze eenmaal begonnen zijn stopt toch een groot deel vroegtijdig om uiteenlopende redenen. Een nierdialyse patiënt vindt dat er te weinig educatie is en men moet het in diverse talen doen en ook meer naar de gemeenschap toe gaan.
Twee derde van de volwassenen in de Pan Amerikaanse regio heeft overgewicht en slechts 60 procent krijgt voldoende lichaamsbeweging. In Suriname heeft 11 procent suikerziekte! Het is overduidelijk dat het bewustzijn voor het hebben van een gezonde leefstijl onvoldoende is. Maar een grote onvoldoende is dat men niet beseft, dat de eigen verantwoordelijkheid en het maken van verstandige keuzes ons welzijn bevorderen. Ook de noodzaak tot goede samenwerking met alle relevante disciplines moet beter scoren. Onze kinderen en kleinkinderen behoren immers opgevoed te worden en dat begint thuis.
Laat het een veilig thuis zijn waar welzijn een goed cijfer krijgt.
Surinaamse Vereniging voor Fysiotherapie