Het rapport van de Pre-dialoog sessies begint met leugens. Iets waar de vredige demonstratie juist tegen protesteerde. Voor de goede orde, ik heb het niet over de plunderingen in de binnenstad maar over de demonstratie op het plein.
In het rapport lezen wij: “Een groep demonstranten had het initiatief genomen zich uit te spreken tegen het door de regering gevoerd beleid, hetgeen geresulteerd heeft in stijgende prijzen van benzine, diesel, water, gas, elektriciteit, medische zorg en basis levensbehoeften”.
Hoe is het mogelijk dat de regering de demonstraties als oorzaak aanwijst voor de stijgende prijzen van benzine, diesel, water, gas, elektriciteit, medische zorg en basislevensbehoeften. Dit is toch je reinste volksbedondering, valsspelerij. Je gaat in dialoog met de samenleving maar tenslotte draai je ze een loer? Met dit gedrag heb je straks een nieuwe ronde dialoog nodig want dit roept weer verbolgenheid bij de samenleving, zou ik denken. Of ben ik de enige die dit ziet? In termen van Van Gaal: “ben ik zo slim of zijn zij zo dom?”
President Santokhi heeft een onhebbelijke gewoonte om op bijna elke bijeenkomst of gelegenheid de schuld bij de ander te leggen, is het niet de vorige regering dan zijn het de mensen die op social media kritisch zijn en nu geeft hij de schuld aan de demonstraties. Het is overduidelijk dat er geen relatie is tussen de alsmaar stijgende prijzen en de demonstratie. Hij draait zelfs de zaak om, de demonstraties kwamen omdat er wanbeleid gevoerd wordt en dat de prijzen alsmaar stegen.
De vraag moet zijn of de 50 organisaties die bij de president op de thee waren zich herkennen in deze conclusies. Wie van de lange lijst gaat in het openbaar afstand nemen tegen dit soort bedrog? Op de lange lijst staan organisaties van wie je een fatsoenlijk moreel kompas mag verwachten. Gaan ze hun kompas laten spreken? Denk aan organisaties als de Surinaamse Orde van Advocaten, Surinaamse Vereniging van Journalisten, Anton de Kom Universiteit van Suriname, KKF, VSB, ASFA, SBV, EBGS, IRIS, SMA, A20 en PALU.
Als deze organisaties nu geen afstand nemen van dit soort conclusies dan wordt meer duidelijk en het wordt nog zorgelijker hoe Suriname in de tang is van deze regering met mede goedvinden van dit soort organisaties.
Het rapport bestaat naast leugen en bedrog ook uit een opsomming van acties zonder een kop en een staart en acties waarvan men zou zeggen: “niks nieuws onder de zon”. Is dit alles wat ze na 50 bijeenkomsten en 16 dagen praten en bijna 2 maanden schrijven kunnen produceren? Dit document is tekenend van alles wat wij bij deze regering zien, namelijk het onvermogen en gebrek aan kwaliteit. Dit terwijl de regering er prat opging dat zij alle kennis en intelligentie klaar hebben staan in de garage en op de parkeerplaatsen.
Zodra de sheriff zou fluiten zouden de olifanten uitrukken om kundig aan de slag te gaan. Inmiddels weten wij beter. Al die adviseurs zijn via de draaideur met wat graaigeld stilletjes weggegaan en een ravage achterlatend zoals HPSG-nasmaak, Surfin-mystiek, Italiaanse shady deal en een noodlanding bij de SLM. Wat op het kabinet is overgebleven inclusief de met zoveel tamtam binnengehaalde dochter als kwaliteitsmanager bakt er ook niks van. Wat er niet inzit komt er ook niet uit, zegt men.
De acties die uit de 50 bijeenkomsten en 16 dagen praten bestaan, zijn niks anders dan wat elke dronkaard in een Nickeriaanse bar op een zaterdagavond al kon vertellen. Daar had deze regering kennelijk 16 dagen voor nodig om uit te vinden:
De verbazing is groot omdat je geen 16 dagen praten nodig hebt om te ontdekken dat er betere communicatie nodig is. Je moet altijd goede communicatie hebben. Heeft de regering er iets van geleerd? In het hier en nu zien wij het hardleerse. Kijk naar het probleem van cyanide, zoveel mystiek en tegenstrijdigheden. Dus praten om vervolgens een onzinnig rapport te produceren kan niet het doel zijn, toch? Je hoeft geen 16 dagen te praten om te ontdekken dat het volk “kwalitatieve gezondheidszorg” nodig heeft of dat er betere “veiligheid” nodig is.
Het is diep bedroevend om ook het volgende te ontdekken:
1. Is dit het niveau van de verzamelde wijsheid waar ze mee kunnen komen over hoe het land ontwikkeld moet worden? Is dit wat de burger in Suriname wil? De organisaties die op bezoek zijn gegaan mogen bij zichzelf te rade gaan of zij niet bijgedragen hebben aan het rad voor de ogen draaien van het volk;
2. Is dit alles waarmee een regering die zoveel pretenties had en heeft mee kan komen? Wat heeft de regering met de uitkomsten van de hoorzittingen voor aantreden gedaan en wat met de uitkomst van de gesprekken na de protesten van Organic in de zomer van 2022? Wat was toen geleerd en wat is erbij gekomen aan nieuwe inzichten? Dit document is duidelijk een bewijs van het onsamenhangend beleid van de regering;
3. Groot gebrek aan kwaliteit en denkvermogen bij de regering, dit is af te lezen aan een overzicht van onderwerpen en acties waarbij er geen ‘kop’ en ‘staart’ is. Daarmee bedoel ik dat de regering niet eens kan aangeven hoe de ‘ingelaste’ vangst uit de samenleving past in het regeerbeleid. De regering geeft niet eens aan op welke termijn de acties worden uitgevoerd en wanneer die gerealiseerd worden. Dit heet ‘smart’ maken. De regering geeft ook niet aan wat dit pakket gaat kosten en waar dat in de begroting gevonden kan worden.
Als je als president het na drie jaar het niet kan nalaten om steeds anderen te verwijten dan is er geen reden om aan te nemen dat hij anders zal zijn in de toekomst.
Het wordt tijd dat de organisaties zoals Surinaamse Orde van Advocaten, Surinaamse Vereniging van Journalisten, Anton de Kom Universiteit van Suriname, KKF, VSB, ASFA, SBV, EBGS, IRIS, SMA, A20 en PALU nu toch openlijk van zich laten horen anders ben je medeplichtig en medeverantwoordelijk. Straks is er geen ruimte meer voor “Wir haben es nicht gewusst” (zoals de Duitsers beweerden dat ze niets geweten hadden van de vernietiging).
Hikmat Mahawat Khan