De afgelopen jaren gaf de regering relatief veel minder uit aan lonen en salarissen. Dit komt duidelijk tot uitdrukking als wij de uitbetaalde lonen en salarissen uitdrukken in percentages van de totale ontvangsten van de regering.
ADVERTENTIE |
De onderstaande tabel geeft een beeld hiervan:

Opmerkelijk is dat:
– Tussen 2015 tot en met 2020 ongeveer 45,53 procent van de totale ontvangsten van de regering naar de uitbetaling van lonen en salarissen ging.
– Tussen 2021 tot en met 2022 heeft de regering gemiddeld 29,5 procent van haar totale ontvangsten uitgeven aan lonen en salarissen.
– De trend van 2023 laat zien dat ook in dit jaar de gemiddelde procentuele uitgaven aan lonen en salarissen niet veel zal verschillen van 2021 en 2022.
Er mag dus best wel geconcludeerd worden dat door de fiscale maatregelen de ontvangsten van de regering enorm zijn toegenomen, maar dat de regering bewust ervoor heeft gekozen om steeds minder uit te geven aan lonen en salarissen. Dit komt omdat de afgelopen jaren de regering pertinent geweigerd heeft om salariscorrecties door te voeren.
Uit bladzijde 40 van het Rekenkamerverslag 2022, dat in maart 2023 is gepubliceerd, blijkt dat het aantal ambtenaren in het jaar 2021 met 418 en in 2022 met 3972 is toegenomen. Ondanks deze toename blijkt dat er relatief veel minder wordt uitgegeven aan lonen en salarissen.
Er kan heel simpel geconcludeerd worden dat wanneer deze regering, ondanks het feit dat zij ruim 4400 ambtenaren in dienst heeft genomen in 2021 en 2022 alleen, relatief veel minder uitgegeven wordt aan lonen en salarissen. Het geeft aan dat de regering veel meer financiën overhoudt voor andere uitgaven. De extra ruimte (ruim 15 procent) die gecreëerd is door de regering is nooit verantwoord.
Het kan een vereiste geweest zijn van het IMF om de loonsom terug te dringen tot een bepaald percentage. Daarom staat het IMF op haar strepen om 18 procent van de ambtenaren die zich niet hebben geregistreerd af te vloeien. Dat het IMF aangeeft dat de lonen van de landsdienaren schandalig laag zijn, is vreemd. Het IMF draagt kennis dat haar programma in alle landen voor inflatie zorgt en een enorme koopkrachtdaling en verarming van de samenleving veroorzaakt.
Het is discutabel dat de minister van Financiën aangeeft dat de verhoging van de btw op brandstof met 100 procent een ‘must’ zou zijn, voor de uitbetaling van lonen en salarissen. Wat heeft de regering gedaan met de 15 procent extra ruimte die is gecreëerd?
De bevestiging van het IMF dat het sociaal beleid van de regering niet deugt, geeft aan dat het IMF-programma niet werkt. Dat het fonds de regering niet vraagt hoe de 15 procent extra ruimte wordt besteed, geeft wel aan dat ook het IMF haar agenda heeft.
Het is daarom een pertinente leugen van de regering dat zij niet over meer ruimte zou beschikken om de landsdienaren en aan haar gelijkgestelden tegemoet te komen, terwijl zij steeds meer geld probeert af te troggelen van het volk.
Amzad Abdoel
Gewezen DNA-lid