“Het is een zwarte bladzijde in onze geschiedenis en het dient op een verantwoorde wijze afgesloten te worden, maar ook dat de ten uitvoerlegging van het vonnis een verantwoordelijkheid is van het Openbaar Ministerie”, aldus het staatshoofd.
ADVERTENTIE |
De president wenst te benadrukken dat de regering als zodanig geen primaire rol heeft bij de executie van het vonnis. Die bevoegdheid ligt conform de wettelijke bepalingen bij het Openbaar Ministerie, die met inachtneming van de ter zake geldende wettelijke voorzieningen, de tenuitvoerlegging ter hand zal nemen.
Welnu, op 24 oktober 2017 om 02.03 uur heb ik als ex-minister van Justitie en Politie het artikel doen plaatsen op Starnieuws getiteld “De context goed begrijpen”. Wanneer u nu anno 30 december 2023 de inhoud van dit artikel bestudeert, dan zult u merken dat alles wat toen geschreven werd zich nu in de praktijk voordoet.
Waarom kon ik dat als niet jurist schrijven? Omdat ik als bestuurskundige in staat ben rechtsstatelijk te denken en te handelen met de wetenschap dat in het recht het gaat om de precieze betekenis van woorden. Zonder in herhaling te treden zijn wij nu de jure en de facto beland binnen het geldende rechtssysteem met betrekking tot het 8-decemberstrafproces en de procedure daarvan (artikel 486 van het Wetboek van Strafvordering).
Ingevolge deze bepaling en de Algemene Termijnenwet eindigt de achtste dag op donderdag 4 januari omdat ingevolge de wet een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag niet mag worden meegeteld. Nu de belanghebbenden geen gebruik zullen maken van artikel 487 om een gratieverzoek in te dienen, zal de tenuitvoerlegging van de rechterlijke beslissing, dus het vonnis, plaatsvinden (artikel 480 van het Wetboek van Strafvordering).
Evenwel met inachtneming van de geldende rechtsmiddelen, namelijk artikel 3 lid 1 onder a stellende: Indien personen veroordeeld zijn tot straf, de bevoegdheid tot uitvoering van die straf vervalt en voor zover zij zich tot uitvoering van die straf in detentie bevinden, het Openbaar Ministerie, of de rechter die de straf heeft opgelegd, onmiddellijke invrijheidstelling bevelen. Dit vloeit voort uit de naleving van de Amnestiewet na het proces.
De Amnestiewet is door het Constitutioneel Hof ergens in het jaar 2022 onverbindend verklaard. Het Hof van Justitie heeft op 20 december 2023 vonnis gewezen, met dien verstande dat het vonnis een bekrachtiging inhield van de vonnissen uitgesproken in 2019/2021, dus de Amnestiewet was nog geldig.
Gods molen maalt langzaam maar zeker. Hierop heb ik monseigneur Karel Choennie vaak genoeg gewezen. Daarom ben ik ook ingenomen met de inzichten van religieuze leiders over het helingsproces.
Eugène van der San