Haar blinddoek is al 48 jaar zoek, eerst aan flarden geschoten, daarna vertrapt en weggeschopt, en onder deze regering is het erger, de Surinaamse Vrouwe Justitia wordt in het openbaar verkracht voor iedereen om te zien op het Onafhankelijkheidsplein.
De klucht van nu doet niets anders dan de klucht ervoor. Zelfde laken en pak, andere kleur, zelfde stank.
Mevrouw Astrid Niamat, heeft u een zakdoek voor haar tranen, een zakdoekje voor het bloeden, als gevolg van de meervoudige verkrachtingen, want of ze lacht iedereen uit tot tranen toe, of ze moet ervan huilen?
In Suriname is het rechtssysteem al lange tijd onderwerp van discussie en kritiek. Vrouwe Justitia, het symbool van rechtvaardigheid, heeft er helaas geen blinddoek op. In plaats daarvan lijkt het erop dat zij haar blik laat leiden door corrupte en meedogenloze machthebbers. Dit heeft geleid tot een onleefbare situatie, waarin oneerlijkheid en politiek onwenselijke omstandigheden de boventoon voeren.
Corruptie is een hardnekkig probleem dat de instellingen en de maatschappij in Suriname teistert. Het heeft een verwoestend effect op het vertrouwen van de burgers in de rechtsstaat. Het gevolg hiervan is dat mensen het idee hebben dat er geen gelijke behandeling bestaat voor iedereen. In een land waar rechtvaardigheid en gelijkheid juist de norm zouden moeten zijn, is dit zeer verontrustend.
De vrees voor politieke inmenging binnen het rechtssysteem neemt ook toe. Het lijkt erop dat machthebbers hun invloed laten gelden om de uitkomst van rechtszaken te beïnvloeden. Dit is niet alleen onwenselijk, maar ook een directe aantasting van de democratische waarden van Suriname. Het legt een zware last op de samenleving omdat de onpartijdigheid en onafhankelijkheid van de rechterlijke macht niet gewaarborgd zijn.
Een dergelijke situatie heeft verregaande gevolgen. Het schept een cultuur van straffeloosheid, waarbij mensen met connecties of machtige posities de dans lijken te ontspringen. Dit ondermijnt het vertrouwen in de rechtsstaat en kan tot een groeiend gevoel van frustratie en onvrede leiden.
Om deze negatieve ontwikkelingen tegen te gaan, is het van essentieel belang dat er krachtige maatregelen worden genomen. De overheid moet zich inzetten voor een onafhankelijk en transparant rechtssysteem, waarin recht wordt gedaan aan alle burgers, ongeacht hun politieke kleur of sociale status.
Daarnaast is het cruciaal dat er wordt geïnvesteerd in het bestrijden van corruptie. Effectieve controlemechanismen en strenge straffen voor corruptiepraktijken moeten worden ingevoerd, om zo een einde te maken aan de invloed van corruptelingen binnen de rechtspraak.
Het rechtssysteem in Suriname moet een weerspiegeling zijn van een maatschappij die gebaseerd is op rechtvaardigheid, eerlijkheid en gelijkheid. Het is van groot belang dat Vrouwe Justitia haar blinddoek terugkrijgt en haar blik niet langer laat leiden door corrupte machthebbers. Alleen op die manier kan er een eerlijke en politiek wenselijke situatie ontstaan, waarin Surinamers vertrouwen hebben in het rechtssysteem en waarin gerechtigheid daadwerkelijk gediend wordt.
Zolang er weinig rechters zijn, zal iedereen elkaar heel goed kennen, als mensen elkaar niet afvallen, met elkaar blijven trouwen en feesten, en dus blijft de complete magistratuur een klucht.
Trouwens, weet de pg al waar Bouterse is? Op hoeveel plekken heeft men in Suriname gezocht naar hem? Mag Bouterse straks in Suriname begraven worden? Krijgt hij alsnog een staatsbegrafenis? Antwoorden op deze vragen zult u niet krijgen van de politici die het druk hebben met boeken te verbieden en zeker niet van de grootste komediekliek in Suriname; de Surinaamse magistratuur.
Dr. Ashwin Ramcharan RO