Donkere kerst

Print Friendly, PDF & Email

De kerstperiode is reeds aangebroken, officieel was dat op adventszondag op 1 december. We zien dat de kerstsfeer al jaren elk jaar minder wordt. Was het voorheen zo dat rond de Srefidensi-viering vooral overheidskantoren met mooie verlichting er feestelijk bijstonden, dat is in elk geval zeker dit jaar niet het geval. We mogen dan wel de lichtjes van onze reuze kerstboom op het Onafhankelijkheidsplein hebben aangezet, de sfeer in de rest van de binnenstad van Paramaribo is sober. Het lijkt alsof men nog niet in de stemming is voor de kerst- en owru yari-viering.

Dat is echter niet zo gek als de burger het trouwens moeilijk heeft en krap bij kas zit. Het is elk jaar weer een uitdaging voor ouders en alleenstaande ouders om te proberen iets te maken van deze feestperiode. Velen willen hun woning versieren met een kerstboom met de nodige versierselen, er is natuurlijk een kerstdiner, er zijn cadeautjes en feestjes. Na kerst volgt dan direct de volgende uitdaging naar owru yari toe. Behalve de vele feestjes die men meestal bezoekt, is er nog vuurwerk dat men koopt voor zichzelf en de kinderen. Maar hoe doet men dit allemaal als geld het probleem is?

Natuurlijk, men moet keuzes maken en prioriteiten stellen. Maar de kerst- en owru yari-periode is nu bij uitstek de periode waarin men de economische malaise in het land wil vergeten en men even niet wil denken aan de eigen financiële situatie. Leg maar aan een kind uit dat het dit jaar geen cadeau krijgt omdat er is geen geld is. Of deze feestperiode geen vuurwerk of andere leuke dingen doen. Het is voor een kind moeilijk te vatten en het zal ongetwijfeld wel in zijn omgeving of op school zien dat andere kinderen volop kunnen genieten van een leuke kerst- en owru yari. Het is hard, maar het is nu eenmaal een keiharde realiteit.

Nadat de vele pagara’s en het schitterde kunstvuurwerk in de periode naar oudjaar en op nieuwjaarsdag zijn afgeschoten, keert men terug naar de realiteit. Het gezin moet eten en drinken. De kinderen moeten naar school. De rekeningen moeten gewoon door worden betaald, want die houden geen rekening met de feestperiode. Verstandige mensen weten dat de feestperiode tijdelijk is. Degenen die het al financieel moeilijk hebben, dienen prioriteiten te stellen in deze periode. Er zit niks anders op. Als men dat niet doet, zal januari echt een lange maand worden!

VANDAAG