Met voetbal te schande gezet

Ronnie Brunswijk staat de internationale pers te woord. Foto: Twitter/DiarioDiezHn
Print Friendly, PDF & Email

Wat een normale voetbalwedstrijd tussen Inter Moengotaoe en CD Olimpia uit Honduras in het kader van de Concacaf League had moeten zijn, is uiteindelijk uitgemond in een ware nachtmerrie voor beide voetbalclubs. De Disciplinaire Commissie van de Concacaf heeft beide clubs gediskwalificeerd waardoor ze niet meer mogen deelnemen aan de Concacaf-wedstrijden van dit jaar.

De wedstrijd begon 21 september met fronsende wenkbrauwen toen onze vicepresident Ronnie Brunswijk tevens clubeigenaar van Inter Moengotapoe, zijn eigen basisplaats met de aanvoerdersband bekroonde. In de internationale media werd hiervan melding gemaakt omdat dit ongewoon was. Men had dit nergens anders op deze aardbol meegemaakt.

Freelancejournalist Jon Arnold uit Texas maakte het nieuws dat Brunswijk, die 60 jaar is, meespeelt en aanvoerder is van Inter Moengotapoe, wereldkundig. Brunswijk wordt op Wikipedia beschreven als een “Surinaamse voetbalclubeigenaar, entertainer, veroordeelde drugsdealer en politicus”, maar dit is nu verwijderd, zei Arnold.

Niet lang daarna ging het ‘nieuws’ van verrassend naar teleurstellend en zelfs triest. Brunswijk heeft na de wedstrijd geld lopen uitdelen in de kleedkamer van de Hondurese spelers. Op sociale media circuleerden het filmpje waar te zien is hoe hij in bloot bovenlijf het geld verstrekte aan de tegenpartij. Brunswijk verklaarde daarna dat het om een beloning ging. Het was volgens hem ook uit dankbaarheid dat hij duizenden Amerikaanse dollars uitdeelde alsof het om Monopoly-geld ging.

Links Brunswijk tijdens de wedstrijd, rechts Brunswijk na de wedstrijd

Deze handeling viel niet in goede aarde bij de Concacaf die direct een onderzoek instelde naar het incident. Niet alleen werden de twee voetbalclubs gediskwalificeerd, ook schorste de Concacaf onze vicepresident voor maar liefst drie jaar. Dit zal ongetwijfeld ook op Wikipedia worden vermeld.

No kon aksi mi law law sani
Het strooien met geld, in deze door clubeigenaar Brunswijk, is Inter Moegoetapoe fataal geworden. Het is niet de eerste keer dat Brunswijk met geld heeft gestrooid. “No kon aksi mi law law sani”, was zijn reactie op een persconferentie in december 2020 toen hem gevraagd werd als hij met geld had gestrooid voor de Volkscredietbank in Paramaribo.

Er circuleerde toen eveneens een video waarin te zien was dat uit een auto geld voor de bank werd gestrooid voor aldaar aanwezige hosselaars. Het verdelen van geld is geen nieuw fenomeen voor Brunswijk. Er zijn tal van gevallen waar dit is vastgelegd. Deze handeling van Brunswijk wordt als “geen vuiltje aan de lucht” weggemoffeld door zijn diehard aanhang.

Wat ons zeker verbaasd is dat tal van mensen om Brunswijk heen hem er niet van weerhouden om verkeerde handelingen te plegen. Het oneindig willen doen van wat hij maar wil is nu afgestraft. We weten dat natuurlijk gezegd zal worden dat het toch al maar niets scheelt want Inter gaat gewoon door met spelen in eigen land. Echter waar men niet bij stilstaat is dat dit ook de reputatie van ons land, de club en de individuele spelers heeft aangetast.

Brunswijk tijdens de wedstrijd tegen Olimpia

Ook wereldwijd zijn we zo te schande gezet. Het gezegde “de één verpest het voor de ander” is hier nu echt wel van toepassing. Ook de Hondurese club die veel potentie toonde, moet met de staart tussen de benen rustig thuiszitten. We weten niet eens hoe het volk in Honduras heeft gereageerd op deze taferelen.

In het hele proces hebben we de Surinaamse Voetbalbond (SVB) niet gehoord. Geen officiële verklaring, geen statement, niets hebben we van de SVB gehoord. De SVB heeft natuurlijk alles op de voet gevolgd. En net zo stil is het ook in de regeringscoalitie waar de partij van Brunswijk deel van uitmaakt. De VHP, NPS en PL zwijgen als het graf. Niemand die zijn vingers brandt aan een verklaring. Ook onze president laat in deze kwestie niets van zich horen.

Journalisten zullen deze kwestie ongetwijfeld aankaarten op de eerstvolgende persconferentie van de president, waar meestal ook de vicepresident aanzit. Maar waarschijnlijk zal de pers weer de wind van voren krijgen met: “no kon aksi mi law law sani”.

Brunswijk moet eens gaan leren dat er regels zijn waaraan men zich moet houden. Deze regels gelden ook voor hem. Het maakt niet uit als hij Zijne Excellentie vicepresident Ronnie Brunswijk is. Regels zijn regels. Vrouwe Justitia is blind!

Vicepresident Ronnie Brunswijk. Foto: Kabinet van de Vicepresident

Het is overigens zeker toe te juichen dat Brunswijk de voetbalsport onder jongeren wil stimuleren. We weten allemaal dat goede voetballers uit Inter komen. Dit neemt echter niet weg dat Brunswijk deze keer behoorlijk heeft geblunderd waarbij de internationale gemeenschap dit alles heeft mogen aanschouwen.

Het ironische van dit alles is dat terwijl onze president de wereld toespreekt op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties met de bedoeling het imago van Suriname op te boosten, zet onze vicepresident ons land internationaal te schande door met geld te strooien. En dit terwijl het overgrote deel van onze burgers pinaart en dagelijks moet struggelen om hun gezin te voeden. Misschien kan onze vicepresident zich de komende drie jaar gaan bezinnen en zich in elk geval gaan bezighouden met zaken die het daglicht wel kunnen schuwen.

VANDAAG