A-nationaal

NDP-assembleelid Melvin Bouva en president Chan Santokhi
Print Friendly, PDF & Email

Van dubieuze overeenkomsten tot een minister van Volksgezondheid, volledig gevaccineerd, maar die toch positief is getest op het COVID-19-virus. Binnen een week tijd werd de samenleving geconfronteerd met onthullingen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in De Nationale Assemblee (DNA) en tegelijkertijd met de neus gedrukt op het feit dat de COVID-19-situatie nog steeds een groot probleem is.

Dat bij uitstek de minister van Volksgezondheid besmet is geraakt en ook nog ter observatie opgenomen moest worden in het ziekenhuis, geeft al aan dat COVID-19 nog steeds de boventoon voert. Desalniettemin zien we dat er normaal gefeest wordt, hotspots druk bezocht worden en het dragen van een neus- en mondbedekking niet serieus wordt genomen.

“De mensen zijn moe van de COVID-situatie en willen beetje uit”, wordt vaak als reden opgegeven. De avondklok aanpassen van 21.00 uur naar 23.00 uur is zeker toe te juichen. Echter vrezen we dat we door het gedrag van onze burgers, we weer terug zullen gaan naar de oude situatie van verscherpte maatregelen.

Gezien men gauw geneigd is om alleen van Nederland over te nemen, moeten we ook kijken hoe Nederland terug is in de lockdown. “De horeca en supermarkten zullen om 20.00 uur de deuren sluiten, voetbalstadions zullen leeg blijven en bij evenementen gaat om 18.00 uur het licht uit. Ook bij de kapper of de kledingwinkels kunnen klanten maar tot 18.00 uur terecht. Thuis mogen nog maar maximaal vier gasten ontvangen worden”, zijn de nieuwe maatregelen in Nederland. Oostenrijk gaat zelfs stappen verder. Dit land voert ingaande morgen een lockdown in voor ongevaccineerden.

Laten we lering hieruit trekken zodat we niet terug hoeven naar een lockdown. Suriname kan een zware lockdown niet meer aan. Ondernemers kunnen hun hoofd niet meer boven water houden en tegelijkertijd zien we op diverse plekken “Pand te huur” of “Pand te koop” staan omdat het sommige ondernemers niet gelukt is te surviven. Dat is de keiharde realiteit. Vanwege de diverse prijsstijgingen hebben ondernemers te doen met een afname van hun verkoop.

Hand-, voet- en mondziekte
Deze week werden ouders eveneens opgeschrikt door de uitbraak van de hand-, voet- en mondziekte onder peuters. Het gaat om kleine bulten, puistjes of blaasjes aan de armen en voetzolen met jeuk. De symptomen zijn onder andere verkoudheid, vochtblaasjes, keelontsteking en hoesten. Gelukkig gaat het om een onschuldige ziekte zoals de kinderarts het aangeeft. Echter tegen de achtergrond van COVID is dit nog een ziekte erbij waarmee we rekening mee moeten houden.

Deze week ging het er nogal fel aantoe in DNA tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. De oppositie liet er geen gras over groeien en deed verschillende zaken uit de doeken en vroeg de regering om rekenschap. Een van de zaken is dat de directeur van de Communicatiedienst Suriname (CDS), een samenwerking aangaat met een bedrijf Sranan TV voor 600 minuten zendtijd. Opvallend is dat het bedrijf diensten levert terwijl het niet eens over een vergunning beschikt van de Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS). Ook waren de stukken van het bedrijf niet in orde toen die de samenwerking aanging met CDS. De president heeft in DNA duidelijk laten merken dat er niets mis is met deze zaak. Maar Bouva sprak zelfs van een spookbedrijf.

Ook zijn de vele ondernemingen en stichtingen aangehaald die op naam staan van ministers. In feite zouden al deze bewindslieden door de president met ontslag gestuurd moeten worden. Want in eenzelfde geval moesten de ministers Patrick Pengel en Regillio Dodson bedankte ten tijde van president Desi Bouterse. Beide ministers kwamen in opspraak, nadat VHP-assembleelid Mahinder Jogi, toen van de oppositie, uittreksels van de Kamer van Koophandel en Fabrieken toonde waaruit bleek dat Pengel en Dodson een nevenfunctie hadden bij Stichting Imperial Amazon, Stichting Tranga Makandra Baka en bij de naamloze vennootschappen NV Savorja Wood Company en NV Jorsana Mining. Met uitzondering van Jogi zwijgt de rest van de huidige coalitie als het graf.

A-nationaal
President Chan Santokhi trok deze week fel van leer en reageerde erg fel op NDP-assembleelid Melvin Bouva, die zei dat Suriname voor schut is gezet tijdens de klimaatconferentie in Glasgow, Schotland omdat de president voor een bijna lege zaal zijn toespraak hield, terwijl de Barbadiaanse premier Mia Mottley een volle zaal toesprak waarin wereldleiders zaten te luisteren. De president reageerde hierop fel door de stellen dat Bouva zich niet als Surinamer opstelt. Hij is a-nationaal bezig, zei de president.

Het is wel erg frappant dat de president Bouva a-nationaal noemt. Het was deze zelfde president die tijdens een plechtige vergadering van de Eerste- en Tweede Kamer der Staten-Generaal in Nederland, de vorige regering negatief besprak. Hij zei onder andere dat vorige regering overheidsinstanties had uitgehold, de staatskas had geplunderd en dat er wanbeleid was. Deze zaken passen dan ook in de categorie ‘a-nationaal’.

We weten wat de problemen in Suriname zijn. Daarom heeft men de vorige regering weggestemd. Maar je bent ook president van dat deel van het volk dat niet heeft gestemd op jou. De president is staatshoofd van alle Surinamers en hij vertegenwoordigt ook dat deel van het volk buiten Suriname. Van een president wordt zeker niet verwacht dat hij voorgangers negatief gaat bespreken in notabene een buitenlands parlement of op andere internationale fora.

VANDAAG