Reshuffling is een dure grap

President Santokhi na de benoeming van zijn ministersploeg op 16 juli 2020. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

Het blijft een onredelijke wettelijke regeling, dat we als volk ministers en onderministers tot hun dood moeten ‘verzorgen’. De overheid is niet goed in staat te zorgen voor haar seniorenburgers, mensen met een beperking en sociaal zwakkeren. Maar het volk moet wel onze gezagsdragers tot hun dood ‘verzorgen’. Dit is geregeld in de Wet financiële voorzieningen ministers en onderministers. Als een minister twaalf maanden heeft gefunctioneerd in die functie dan wordt die gehonoreerd met een doorbetaling en heel veel privileges. Reshuffling (lees: ontslag van een minister) is zo wel een erg dure grap.

De regering-Bouterse heeft overigens goed gebruikt gemaakt van deze regeling dat het een ‘stuivertjes verwisselen situatie’ werd. In twee regeertermijnen zijn meer dan 40 ministers als onderbroek verwisseld. Die kunnen vandaag de dag genieten van een lekker relax inkomen. Het uitbetalen van vergoedingen en privileges blijft drukken op onze staatsbegroting. Helaas merken we dat de regering-Santokhi geen aanstalten maakt om enige verandering te brengen in deze zeer oneerlijke regeling voor ons land. Het zijn dezelfde gasten die moord en brand schreeuwden vanuit de oppositiebanken toen ministers werden gereshuffeld.

Sinds vorige week werd de samenleving warm gemaakt met een opkomende reshuffling welke dinsdag officieel bekend zou worden gemaakt. Terwijl ‘gesprekken’ werden gevoerd bleek al gauw dat het om VHP-ministers zou gaan. De ABOP-voorzitter tevens vicepresident van het land, heeft duidelijk gemaakt geen voorstander te zijn van reshuffling nu en zei te willen wachten tot na 25 mei. Daarna werd gauw duidelijk dat de reshuffling veel later zal plaatsvinden en zou onder andere ex-minister Saskia Walden worden vervangen. Zij gaf de president niet de gelegenheid dit te doen en heeft meteen haar portefeuille ingeleverd bij de president. Dat is dus eervol ontslag en lekker genieten met gelden van de gemeenschap.

Rishma Kuldipsingh heeft haar plaats ingenomen op het ministerie van Economische Zaken en de welbekende man uit het bedrijfsleven Steven Mac Andrew is aangesteld op het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken. We hebben een tendens gemerkt dat geen enkele president het volk gewoon ‘krin’ kan zeggen waarom hij een persoon vervangt als minister. Dat fatsoen moet men wel opbrengen voor het volk dat ervoor heeft gezorgd dat de coalitie de meerderheid aan stemmen kon behalen. Echter wordt het volk in het duister gelaten. Waarom stond Walden op de lijst van minister die bedankt zou worden? Wat waren de targets die de president had gesteld toen ze als minister werd aangesteld? Zijn die targets dan niet gehaald? Het is allemaal duister.

Maar vaststaat dat de aftredende ministers zullen worden opgenomen in de Club van ex-bewindslieden die eens lekker kunnen genieten van alle geneugten des levens. En hiervoor moet het volk dan keihard de rekening betalen. En dit terwijl grote delen van ons volk letterlijk creperen van de armoede. President, versober de huidige regeling van riante vergoedingen en privileges voor ex-bewindslieden. De vorige regering had een schuld van meer dan vier miljard Amerikaanse dollar achtergelaten, zegt u zo vaak. Dit is dan de juiste tijd om de riante vergoedingen aan ex-bewindslieden terug te draaien. Misschien blijft er dan nog geld over voor de gezondheidszorg en het onderwijs, die al op hun gat liggen.

VANDAAG