‘FIFA heft antidiscriminatiewerkgroep op; taak volbracht’

Foto: Reuters
Print Friendly, PDF & Email

Wereldvoetbalbond FIFA heeft zijn eigen tijdelijke antidiscriminatiewerkgroep opgeheven. Dat blijkt volgens persbureau AP uit een brief die de leden van de taskforce hebben ontvangen. De FIFA schrijft daarin dat de werkgroep zijn missie heeft volbracht en daarom wordt ontbonden.

De werkgroep werd, ook met het oog op het WK 2018 in Rusland, in het leven geroepen door de inmiddels gevallen voorzitter Sepp Blatter. In de Russische competitie komen geregeld racistische incidenten voor.

Werkgroeplid Osasu Obayiuwana zag de beslissing aankomen, maar hij is het er zeker niet mee eens. “Racisme in het voetbal is en blijft een serieus probleem dat constante aandacht nodig heeft.” Obayiuwana zegt dat er nog meer dan genoeg werk is voor de taskforce. “Maar het is duidelijk dat het bestuur van de FIFA daar anders over denkt.”

Sommigen binnen de FIFA wilden juist dat de commissie een permanente status kreeg.

De FIFA Task Force Against Racism and Discrimination kreeg vorig jaar een nieuwe voorzitter. De oude, Jeffrey Webb, werd opgepakt voor corruptie. Sinds de wisseling van de voorzitters is de werkgroep niet meer bij elkaar gekomen, volgens Obayiuwana.

Gerd Debowski, binnen de FIFA verantwoordelijk voor diversiteit en de bestrijding van discriminatie, schrijft volgens AP dat alle aanbevelingen van de werkgroep zijn geïmplementeerd en de daaruit voortvloeiende projecten lopen. Mocht het nodig zijn, zal de bond de leden van de antidiscriminatiewerkgroep in de toekomst wellicht nog om advies vragen, laat Debowski weten.

Uit onderzoek door onder meer het aan de UEFA verbonden FARE-netwerk, bleek dat het aantal racistische incidenten in het seizoen 2014-2015 door Russische voetbalsupporters sterk is gestegen. De daders komen er meestal mee weg, omdat de zaken niet worden opgepakt.

NOS

VANDAAG