Eindelijk dopingwet: eerste stap in goede richting

Spuitje. Foto: Thinkstock
Print Friendly, PDF & Email

Na ruim zeven jaar wachten ziet het er nu toch naar uit dat Nederland eindelijk een dopingwet krijgt. De wet, officieel Wet uitvoering antidopingbeleid, regelt de wettelijke basis waarop de dopingautoriteit zijn werk kan doen.

De dopingautoriteit kan zo bijvoorbeeld beter samenwerken met de douane en de voedsel- en warenautoriteit.

Bij de behandeling van de wet bij de commissie van VWS, bleek dat de meeste partijen de wet erg mager vinden : “We zien het als een eerste stap in de goede richting, maar er is nog veel meer te doen.” aldus de woordvoerders van CDA, VVD, D66 en SP.

Lang geduurd
Al in 2010 kondigde toenmalige minister Klink de dopingwet aan. Zijn opvolger Schippers beloofde daarna dat de wet er in 2013 en vervolgens in 2014 zou komen.

Dat het zolang heeft geduurd, heeft verschillende oorzaken. Zo bleken de privacyregels in Nederland ingewikkelder dan gedacht en maakte de Raad van State ernstige bezwaren tegen de eerste versie.

In april besliste de Tweede Kamer dat de ontwerpwet, waarop veel kritiek was gekomen, controversieel werd verklaard. Een nieuwe regering moest de wet behandelen.

Actieplan doping
Ook de nieuwe minister van Medische Zorg en Sport Bruno Bruins erkent dat voor een effectief dopingbeleid meer nodig is dan een wet die de positie van de dopingautoriteit verstevigt. Daarom kondigde hij een ‘actieplan doping’ aan om illegale handel in doping aan te pakken. Dat actieplan moet voor de zomer klaar zijn.

Een van de dingen die in de nieuwe wet nog niet geregeld is, is een nauwere samenwerking met politie en justitie. Ook controleert de dopingautoriteit alleen de sporters. Coaches, handelaars en artsen die in doping handelen vallen niet onder de nieuwe wet.

De wet moet volgende week nog door de Tweede Kamer worden aangenomen.

NOS

VANDAAG