Spelen bij FC Barcelona is voor heel veel voetballers een droom. Wie een plekje in de selectie van Blaugrana verovert, is verzekerd van een gooi naar de belangrijkste prijzen in het internationale voetbal. En van bijna 12 miljoen euro.
ADVERTENTIE |
Tenminste, gemiddeld. De kans dat bankzitter Jasper Cillessen jaarlijks een bedrag met zeven nullen op zijn bankrekening ziet verschijnen is niet zo groot, want het gemiddelde bij de Catalaanse topclub is toch vooral het gevolg van het opgewaardeerde contract van Lionel Messi.
De Argentijnse sterspeler is tot het einde van zijn contract medio 2022 verzekerd van minimaal 55 miljoen euro per jaar. Volgens documenten van Football Leaks zou Messi via allerlei premies zelfs 71 tot 100 miljoen euro per seizoen bijgeschreven krijgen.
Ook de contractverlengingen van onder meer Gerard Piqué – die onlangs met zijn investeringsmaatschappij de tenniswereld op zijn kop zette – en het aantrekken van Philippe Coutinho, Arturo Vidal, Malcom en Arthur hebben gezorgd voor een spectaculaire stijging van het spelersbudget.
Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Britse denktank Sporting Intelligence. Sinds 2010 stelt die jaarlijks het Global Sports Salaries Survey samen, met daarin een ranglijst van sportclubs met de hoogste uitgaven aan spelerssalarissen in de sportwereld.
Met een salarispost van ruim negen miljoen volgt Real Madrid zijn aartsrivaal op gepaste afstand. De topvijf wordt gecompleteerd door teams uit de Amerikaanse basketbalcompetitie.
Achter Real neemt Juventus deze zomer de derde plaats in en dat heeft natuurlijk alles te maken met het aantrekken van Cristiano Ronaldo.
Manchester United is op de vierde plaats de eerste club uit de Premier League, die bovendien stadgenoot Manchester City, Chelsea en Liverpool in de toptien heeft.
Niet geheel verrassend is de constatering dat de hoogste salarissen in de Premier League te verdienen vallen. Een selectiespeler van een van de 20 Engelse clubs in de hoogste divisie verdient gemiddeld 3.379.520 euro, al vertekent het jaarsalaris van Alexis Sánchez bij Manchester United en Kevin De Bruyne bij Manchester City (naar verluidt zo’n 20,5 miljoen euro) of Mesut Özil (circa 17,6 miljoen euro bij Arsenal) ook hier het beeld.
Hetzelfde geldt voor voetballers in de eredivisie, die volgens Sporting Intelligence gemiddeld 277.809 euro per jaar opstrijken. Daarmee behoort Nederland tot de middenmoot van het internationale voetbal.
Opvallend: de salarissen in Nederland liggen ruim 65.000 euro lager dan die van collega’s in de Belgische Pro League.
Een bestaan als profvoetballer in Armenië of San Marino is bepaald geen vetpot. In de Armeense competitie ligt het gemiddelde salaris op 2.619 euro per jaar, in San Marino verdien je jaarlijks gemiddeld 2.528 euro.
Voor dat bedrag moet Lionel Messi toch zo’n anderhalve seconde werken.
NOS