Kunstgrasveld SOSIS in gebruik genomen

Kunstgrasveld op het terrein van SOSIS. Foto: Sport- en Jeugdzaken

Het was een bijzondere dag voor de buurtbewoners van Zorg en Hoop, de omliggende scholen, de jeugd en de veteranenvoetbalbond. “Een droom die vandaag werkelijkheid is geworden,” zei minister Lalinie Gopal van Sport- en Jeugdzaken tijdens de opening van het midsize multipurpose kunstgrasveld op het terrein van het Willebrord Axwijk-sportcomplex meer bekend als SOSIS. Dit gebeurde gisteren. Het kunstgrasveld is de eerste aanzet van de rehabilitatie van het sportcomplex, meldt het ministerie via het NII.

De vertegenwoordiger van de districtscommissaris van Paramaribo-Noordoost, Dwight Sabajo, gaf aan het initiatief op prijs te stellen en hoopt dat de gemeenschap voldoende gebruik zal maken van de faciliteiten. Ook de voorzitter van de veteranenbond, Marlon Schoonhoven, is zeer ingenomen met de aanleg van het veld, omdat hiermee de competities beter geaccommodeerd kunnen worden.

Volgens Johan van Geyn, die namens de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) het woord voerde, was SOSIS niet in de planning voor het aanleggen van een kunstgrasveld, maar is intussen toch bewerkstelligd. De KNVB heeft verder ook zijn medewerking verleend om 52 world-coaches op te leiden die op een deskundige wijze en zinvol met de aanwezige jeugd in de middaguren kunnen werken om met de kracht van voetbal zichzelf te ontwikkelen op voetbalgebied, maar vooral ook op persoonlijk en sociaal vlak.

Door te investeren in de sport krijgen we kwalitatieve topsporters. Wij moeten in de sport en de jeugd blijven investeren. Dit waren de woorden van de vicevoorzitter van De Nationale Assemblee, Melvin Bouva. De politicus is bijzonder blij dat de Surinaamse regering met name Sport- en Jeugdzaken investeert in de sport. “Door te sporten, wordt er eenheid gecreëerd en dit brengt mensen bij elkaar,” benadrukte hij. Hij is bijzonder trost op de president dat hij het ministerie weer in het leven heeft geroepen in 2010.

Minister Gopal, die president Desi Bouterse vertegenwoordigde, gaf in haar felicitatieboodschap aan dat de oplevering van het kunstgrasveld geheel past binnen de visie om de ontwikkeling van de sport in algemene zin, zeker ook de voetbalsport, beter ter hand te nemen. Het ministerie heeft gemeend om hoge prioriteiten te geven aan het verruimen van de sportfaciliteiten en speeltuinen en om deze dichterbij het volk te brengen om zo te werken aan een gezond Suriname, een gezonde leefstijl en bewegen te stimuleren.

De cijfers en analyses die de verschillende rapporten weergeven van de nationale en internationale organisaties over het toenemen van niet-overdraagbare ziektes bij de jongeren zijn schrikbarend. Verder heeft de sportminister de gemeenschap opgeroepen om te blijven bewegen en zorgvuldig om te gaan met de sportfaciliteiten.

Na het formele gedeelte hebben vriendschappelijke wedstrijden plaatsgevonden tussen Sport- en Jeugdzaken en Binnenlandse Zaken en als tweede wedstrijd de leden van De Nationale Assemblee en de Raad van Ministers tegen een selectie van de veteranen. Na twee sportieve wedstrijden zijn Sport- en Jeugdzaken en de veteranenselectie de kampioenen geworden. De avond werd afgesloten met een wedstrijd van de veteranencompetitie.

VANDAAG