Sportvelden overheid worden al jaren niet onderhouden

Michael Klein. Beeld: STVS
Print Friendly, PDF & Email

Vele sportvelden en accommodaties die in handen zijn van de overheid worden niet onderhouden. De overheid is niet in staat om dit te doen. Dat is ook een van de redenen waarom het uitbesteed wordt aan particulieren. Vele sportvelden zijn overwoekerd en verlaten, zegt onderdirecteur Michael Klein van Sport en Recreatie bij het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport.

Het baart ons zorgen, omdat het bij de overheid moeilijk gaat om geld uit te geven voor zulke activiteiten. Bovendien zijn er grote achterstanden in het onderhouden van voetbalvelden. Zelfs de fonteinen worden niet aangepakt en het is een schande om de dingen zo te zien, zegt Klein. Hij haalde dit aan tijdens de ontmoeting met districtscommissarissen eerder deze maand. “Vele sportvelden zijn bedoeld voor de buurt, de jongeren maar kunnen niet gebruikt worden, omdat ze staan onder hoog wied," zei hij.

Ook de scholen kunnen geen gebruik van ze maken. Onderhoud van sport- en voetbalvelden is een probleem bij de overheid. "Er wordt equipment aangeschaft, maar die zijn na een paar dagen verdwenen. Beheer en onderhoud van de machines bij de overheid is ook zoek. Ik pleit voor een instituut, dat moet gaan bijhouden welke sportvelden onderhouden moeten worden," geeft de onderdirecteur aan.

De districtscommissaris (dc) van Saramacca, Sherin Bansi-Durga, liet weten dat de sportvelden in dit district vanwege achterstallige onderhoudswerkzaamheden ook verlaten erbij liggen. "We zijn een samenwerking aangegaan met het directoraat Sport in Saramacca, waarbij ze zorgen voor technische assistentie en inkomen met brushcutters. Wij van het commissariaat komen in met brandstof, zodat de sportvelden onderhouden kunnen worden. We hebben de handen in elkaar geslagen als commissariaat samen met afdeling Sport om de velden weer netjes te krijgen," geeft de burgermoeder aan.

Volgens haar heeft ook de COVID-19-pandemie een rol gespeeld, waarbij het sportgebeuren in de districten ook achteruit is gegaan. Er werd zodoende ook geen gebruikgemaakt van de sportvelden.” De districtscommissaris van Commewijne, Radjab Mohamedshafiek, is bezorgd over de afdeling Sport die bij het commissariaat is ondergebracht.

“Ik heb een afdeling Sport, maar kan niet met de mensen communiceren. Als er gevraagd wordt wie de mensen zijn van de sportafdeling, krijg ik geen antwoord. Ik vraag me af als al deze mensen die in dienst zijn genomen door de vorige regering capabel zijn om sport te beoefenen,” haalde de dc aan.

Klein voegde eraan toe, dat het onderhouden van de sportvelden een heel dure zaak is. De overheid moet mogelijkheden bekijken om het onderhoud verder uit te besteden. Wat zich ook afspeelt is dat machines die worden aangeschaft niet onderhouden worden.

Simone Awanna

VANDAAG