‘Afgeslankte’ Bigi Broki Waka wacht op groen licht dc

Enkele hardlopers bestijgen de Jules Wijdenboschbrug tijdens de Bigi Broki Waka. Als de dc begin komend week groen licht geeft, vindt het evenement op 9 januari in aangepaste vorm plaats. Foto: Facebook
Print Friendly, PDF & Email

De organisatie achter de Bigi Broki Waka wacht met gekruiste vingers af: als die begin komende week toestemming krijgt vindt het loopevenement over de Jules Wijdenboschbrug na twee jaar weer plaats, weliswaar in 'afgeslankte' vorm.

In feite is er al een halve toestemming. “Van het Outbreak Management Team (OMT) hebben we al groen licht gehad. We moeten alleen nog van de districtscommissaris horen,” zegt voorzitter Hans Girjasing van de stichting Bigi Broki Waka.

De organisatie, die in eerste instantie had gemikt op de eerste zondag in januari, hoopt hooguit op 3 januari 2022 toestemming te krijgen, zodat het evenement op 9 januari alsnog voortgang kan vinden. “Anders komen we in de problemen,” doelt Girjasing op onder andere de logistieke zaken die nog in orde gemaakt moeten worden.

Hij begrijpt wel waarom er nu nog geen toestemming is van de districtscommissaris (dc). “Ik denk dat ze een afwachtende houding aannemen in verband met de stijging van het aantal COVID-gevallen.”

Aangepaste vorm
De pandemie die de wereld en dus ook Suriname nog steeds in haar greep heeft, is tegelijk de reden waarom de Bigi Broki Waka, indien die doorgaat, in aangepaste vorm zal plaatsvinden. De populaire vijf kilometer wandel- en trimloop, waar jaarlijks duizenden wandelaars op afkomen, zal dit jaar sowieso nog niet plaatsvinden terwijl ook de Run 4 Kids niet gepland is.

De organisatie bereidt zich enkel voor op de vijf en tien kilometer snelloop met een beperkt aantal deelnemers. Bij de laatste editie, die in januari 2020 ruim twee maanden voordat de pandemie uitbrak werd gehouden, ging Janiek Pomba als eerste over de eindstreep in de hoofdmoot. Hij liet daarbij de Guyanees Lionel D’Andrade achter zich.

Aangezien het nu nog steeds niet zeker is als het evenement doorgaat, hebben zich nog geen buitenlandse deelnemers opgegeven. Het is daardoor aannemelijk dat bij een eventuele voortgang van het evenement er alleen Surinamers aan zullen participeren.

Guillano Bruce

VANDAAG