Atletiekbond geeft droom van eigen centrum niet op

In 2018 werd onder veel belangstelling de bouw van het atletiekcentrum aangekondigd. Het staat er drie jaar later nog niet, maar de SAB geeft haar droom niet op. Foto: Facebook/SAB
Print Friendly, PDF & Email

Er is bijkans drie jaar verstreken sinds de aanzet werd gegeven voor de bouw van het atletiekcentrum van de Surinaamse Atletiekbond (SAB). Het waarmaken van die droom ondervindt veel stagnatie, maar de SAB gelooft er ook dit jaar nog steeds in. In februari 2018 werd op het terrein aan de Kamponglaan in de Cultuurtuin de bouw van het centrum aangekondigd. Surinaamse atleten zouden eindelijk op eigen bodem hun sport kunnen beoefenen in een centrum dat aan internationale standaarden voldoet.

Ondertussen is al het voorwerk al gedaan: de groundbreaking heeft plaatsgevonden, onderzoek naar de waterhuishouding is gedaan en metingen met betrekking tot de positionering van de baan zijn gedaan. Aangezien de bond afhankelijk is van hulp van buiten staat het centrum er nog steeds niet.

Voorzitter Dennis Mac Donald hoopt dat dit jaar tenminste de 200 meter kunststofbaan alvast aangelegd kan worden. “Het moment dat je een baan hebt hoeven atleten onder andere niet meer naar het buitenland voor trainingen. Dat helpt een heleboel als we letten op de reisbeperkingen die we nu hebben vanwege de pandemie.”

De financieel-economische situatie in het land heeft ook bijgedragen aan de vertraging die is ontstaan in het aanleggen van de baan. Met de overheid waren er al gesprekken gaande voor het neerzetten van het fundament waarop de baan zou worden neergezet. “Maar bij elke wisseling van de regering begin je opnieuw en dus moeten de gesprekken weer worden opgepakt,” zegt Mac Donald.

De atletiekbond was al bezig met het voorbereiden van presentaties die voor de regering gehouden zouden worden. Die werden vanwege de economische situatie on hold gezet, maar worden binnenkort gecontinueerd. Er hangt overigens een aardig prijskaartje aan de baan. Het aanleggen van de onderlaag en subbase alleen van ongeveer een halve kilometer lang zullen ongeveer US$ 700.000 bedragen, terwijl de kunststofbaan die daarop komt ongeveer hetzelfde zal kosten. Voor de kunststofbaan heeft de SAB al aangeklopt bij de internationale atletiekfederatie World Athletics en bij de Pan-Amerikaanse sportfederatie Pan-Am Sports.

“Maar zij komen pas over de brug als ze weten dat de onderlaag er al is,” zegt Mac Donald. Het totale kostenplaatje van het atletiekcentrum dat naast een kunststofbaan ook zal worden voorzien van een fotofinish en overig randapparatuur, een warming-up baan en verblijfplaatsen voor sporters tijdens regionale- en internationale evenementen bedraagt ongeveer US$ 2 miljoen. Terwijl de bond wacht op de start van de bouwwerkzaamheden wordt het stuk grond waar het centrum komt onderhouden. Er wordt jaarlijks twee tot drie keer gemaaid.

Guillano Bruce

VANDAAG