“Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar ze discrimineren een beetje,” zegt een geïrriteerde Kenneth Sijp. De voorzitter van de Surinaamse Karate-Do Associatie (SKA) verwijst daarmee naar het feit dat er nog steeds niet gereageerd is op een verzoek van de karateassociatie, dat al sinds vorig jaar ligt bij de regering om ook gebruik te kunnen maken van het sportpaspoort.
ADVERTENTIE |
Dankzij dat document dat in 2019 in het leven werd geroepen kunnen voetballers met een Surinaamse achtergrond die in buitenlandse profcompetities actief zijn voor het nationaal elftal uitkomen zonder dat ze hun nationaliteit hoeven op te geven. De karateassociatie wil net als de Surinaamse Voetbalbond (SVB) ook kunnen putten uit de Surinaamse diasporapoel van karateka’s in het buitenland.
De SKA is al geruime tijd druk bezig een sportpaspoort voor Vanesca Nortan en Nathan Klint in orde te krijgen. Vorig jaar richtte de karateassociatie een brief aan de president, waar gevraagd werd het daarnaartoe te kunnen leiden dat de twee Nederlandse vechters met Surinaamse roots middels dat document konden meedoen aan de Olympische Spelen. Op die brief is nog geen reactie gekomen.
“Bij voetbal gaat alles snel. Waarom gaat het bij karate zo traag?”vraagt Sijp zich af terwijl hij ook verwijst naar de vrouwenvoetbalselectie die in navolging op hun mannelijke collega’s intussen ook profiteert van het sportpaspoort.
Sijp is ervan overtuigd dat Northan en Klint Suriname op de kaart kunnen plaatsen. Nortan deed dat al voor Nederland door onder andere goud te winnen op het EK van 2005 in Spanje. “Die mensen willen al heel lang uitkomen voor Suriname, maar het lijkt alsof er met names en faces gewerkt wordt,” klaagt Sijp over het uitblijven van het sportpaspoort voor karateka’s.
“Er zijn heel wat topkarateka’s in Nederland die uit willen komen voor Suriname. Ik wil ook dat die mogelijkheid bestaat voor hun om voor Suriname uit te komen, zodat we ook de podiumplaatsen kunnen halen op grote internationale toernooien.”
Sijp hoopt stilletjes nog op een reactie vanuit de regering. “We hebben brieven geschreven, maar dan hoor je plotseling dat stukken zijn verloren enzovoorts. Nu moeten we weer naar de Vreemdelingendienst. Het gaat niet om geld want de mensen waarover het gaat willen wel alles betalen waar geld voor nodig is. Het gaat simpelweg om de documenten.”
Maar de SKA-voorzitter blijft niet stilzitten. Hij heeft intussen de hulp ingeroepen van SVB-voorzitter John Krishnadath, die hem zal bijstaan.